Kako umanjiti račun za struju?

Cijene prirodnog plina u Evropi rastu i sada su sedam puta više nego prošle godine, a ova kriza mogla bi uzrokovati značajno povećanje na računima. Kako umanjiti račun za struju?

Dolaskom zime građani će vjerojatno osjetiti rast cijena na računima, ali stručnjaci ističu da postoji nekoliko načina na koje građani mogu pokušati smanjiti račune.

Najjeftinija energija je energija koju ne koristimo. Jedna od najočitijih stvari koje potrošači mogu učiniti je koristiti manje energije i znati što troši najviše energije.

Isključujte uređaje koji se trenutačno ne koriste.

Događa li vam se često da završite rad na računalu, a zatim krenete raditi druge poslove prije nego što ste ga isključili? Je li TV upaljen i kada ga niko ne gleda? Niste jedini. Međutim, za to se vrijeme troši dragocjena električna energija. Tako ne samo da se gubi energija, već se zbog dodatnog opterećenja smanjuje i životni vijek uređaja.

Isključite bojler kad vam nije potreban

Uključite ga samo onda kad namjeravate otići pod tuš. Nije potrebno naglašavati da kraće tuširanje znači veću uštedu. Još učinkovitiju uštedu električne energije možete postići redovitim servisiranjem bojlera.

Koristite jeftinu struju

Ako imate dvotarifno brojilo električne energije, noćni su sati savršeni za uštedu električne energije jer je ona u to vrijeme jeftinija. Noćni ciklus električne energije omogućuje vam jeftinije pranje posuđa i pranje i sušenje veša.  Ne stavljajte odjeću na radijatore ili namještaj ispred radijatora kako bi se prostori mogli ispravno zagrijati.

Promijenite navike pranja veša

Mašine za veš koriste najviše energije za zagrijavanje vode. Kako bi uštedjeli na računima za električnu energiju preporučeno je prati veš na 30 ˚C ili 40 ˚C. Odaberite mašinu većeg kapaciteta jer se smanjuje broj ciklusa, odnosno u mašinu stane veća količina veša u jednom pranju i troši se manje električne energije. Namještanjem centrifuge na 1600 okretaja po minuti kod sušenja odjeće možete uštedjeti i do 30 % električne energije.

Postavite štedne sijalice

Štedne sijalice  omogućuju znatnu uštedu energije. Pomaže i ako ih redovite gasite kad vam ne trebaju.

Obucite se toplije

Zakrpite rupe oko prozora kako toplina ne bi izlazila i snizite temperaturu grijanja u stanu. Obucite džemper, pokrijte se dekom i nešto niža sobna temperatura neće vam smetati.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content