Šta su džemre, Babine huke i marčane bure?

U narodu je uvriježeno vjerovanje da određeni prirodni događaji ukazuju na promjene godišnjih doba. Džemre, Babine huke i marčane bure poznata su narodna vjerovanja o vremenskim prilikama u zemljama regije.

Džemre, Babine huke i marčane bure poznata su narodna vjerovanja o vremenskim prilikama u zemljama regije. Ali, imaju li naučna uporišta?

U turskom jeziku postoji naziv “cemre”, ( “džemre”) što predstavlja udarac, val, toplu zračnu struju. Smatra se da do pravog proljeća moraju da udare sva tri džemreta te da se ispušu tri marčane bure.

“Babine huke” su period u kojima se sukobljavaju hladnije zračne mase sa istoka i tople sa juga i jugozapada. To su obično posljednji pravi trzaji zime u kojoj proljeće preuzima polahko ali sigurno prevlast. Ono što mi zovemo babinim hukama jeste nagla varijabilnost vremena – naglo naoblačenje praćeno pljuskovima snijega, kiše, prolazno jakim vjetrom, a onda se najednom razvedri i sunce ugrije svojom snagom – nerijetko sve navedene pojave se izmjene u manje od 30 minuta. To je karakteristično martovsko obilježje koje se zadnjih godina sve više gubi.

Međutim, pravog proljeća nema isto dok se ne ispušu tzv. “tri marčane bure”.

Te tri marčane bure se u pojedinim predanjima javljaju u pravilnom razmaku od 7 dana (07, 14. i 21. marta), dok u pojednim na razmaku od 10 dana (07, 17, 27. marta). Obično ove marčane bure su najgore na svom početku, kada su najjače, druga je obično slabija, a treća ponovo pokazuje svoju jačinu. Naravno, zavisno od postavke atmosferskih pritisaka i ovo pravilo varira, pa nekad se zna desiti da ona druga bude jača od treće ili prve.

Ukoliko se ne ispušu u martu, smatra se da će se ispuhati onda kad ne trebaju – usred ljeta, i to tako da jedna traje 8 dana, druga 3 dana, a treća 24 sata”.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content