Šta učiniti ako vam se let otkaže

Ako vam se let otkaže, to može biti frustrirajuće iskustvo. Međutim, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste riješili situaciju i stigli na odredište što je prije moguće.

                                                                 Foto: Pixabay – JESHOOTS-com 

Foto: Pixabay – JESHOOTS-com 

Prvo, otiđite do šaltera za prijavu i pitajte uposlenika o opcijama na raspolaganju. To može uključivati alternativne letove, promjene rezervacije ili nadoknadu za otkazani let.

Ako vam aviokompanija ponudi alternativni let, pobrinite se da vam odgovara vrijeme polaska i dolaska, kao i trajanje leta. Ako alternativni let nije prikladan za vas, pitajte o drugim opcijama, poput letova druge aviokompanije ili povrata novca za kupljenu kartu.

Ako vam je potrebno prenoćište zbog otkazanog leta, provjerite ima li aviokompanija ugovorene posebne tarife za hotele u blizini aerodroma. Neke aviokompanije nude takve usluge, pa možete uštedjeti novac.

Ako se vaš prtljag nalazi u avionu, aviokompanija će ga pokušati pronaći i dostaviti na vašu adresu ili na odredišnu destinaciju ako odlučite letjeti kasnije. Ako odlučite ostati u blizini aerodroma, možete zatražiti da se vaš prtljag vrati na aerodrom kako biste ga mogli preuzeti lično.

U svakom slučaju, pratite svoj prtljag i obavijestite aviokompaniju ako primijetite da nešto nedostaje ili je oštećeno. Možete podnijeti pritužbu i zatražiti nadoknadu ako je vaš prtljag oštećen ili izgubljen.

Budite strpljivi i ljubazni prema uposlenicima aviokompanije. Razumijevanje i saradnja pomoći će vam da lakše i brže riješite situaciju.

Zakonska regulativa

Prema Uredbi EU 261/2004, putnici su dužni direktno kontaktirati prijevoznika. Usluga je besplatna, dok zastupnici/advokati tu uslugu naplaćuju i od novčane naknade uzimaju izvjestan postotak.

Platforma za online rješavanje sporova kojom upravlja Evropska komisija je sada na raspolaganju za pristup alternativnom rješavanju sporova (ADR) kod potrošačkih pritužbi, na ovom linku: http://ec.europa.eu/odr

Platforma gdje možete pronaći Knjigu prigovora sukladno Uredbi-zakonu 156/2005 (Portugal) sada je na raspolaganju na sljedećem linku https://www.livroreclamacoes.pt/INICIO.

Trebate znati i da je naša zemlja potpisnica ECAA sporazuma što znači Sporazum o Evropskom zajedničkom zračnom prostoru- mnogostrani sporazum između Evropske zajednice i njenih država članica: Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Republike Island, Republike Crne Gore, Kraljevine Norveške, Rumunije, Republike Srbije i Republike Kosovo o uspostavi Evropskoga zajedničkoga zračnog prostora.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content