Šta uraditi ako vas opeče meduza?

Iako većina ljudi vodi računa o svom zdravlju dok je na godišnjem odmoru, ponekad se dese nepredviđene situacije koje ne možemo da izbjegnemo. Jedna od najljepših morskih životinja može da vam donese dosta problema. Ukoliko vam se desi da vas opeče meduza morate ostati mirni i što prije izaći iz vode.

Foto: Pixabay – Pexels

meduza

Meduze su želatinozna stvorenja, građena uglavnom od vode, koja nemaju dobru kontrolu vlastitog kretanja pa uglavnom plutaju nošena morskim strujama. Većina meduza ima duge lovke sa žarnim stanicama koje koriste za lov i obranu. Žarne stanice luče otrovni sadržaj pa, kad vas opeče meduza, bol može varirati od slabije do vrlo jake.

Meduzu ćete rijetko kada vidjeti. Znaćete da vas je opekla tek u trenutku kada osjetite bol poput boli koje može izazvati stotine iglica koje vam se zabadaju u tijelo.

Većina uboda događa se slučajnim kontaktom s meduzama tijekom plivanja. Otrov iz lovki meduza izaziva kod čovjeka prodornu bol sličnu boli od opekline, zatim crvenilo/osip kože, oteklinu i pojavu mjehurića. Osip je obično ograničen na područje kože koje je bilo u kontaktu s meduzom. Ubod je vidljiv od nekoliko dana do nekoliko tjedana, a mogu se razviti i sekundarne infekcije ozljede, kao i promjene poput ekcema, praćene jakim svrbežom, te krasta i promjena boje kože (smanjena ili pojačana pigmentacija). Nakon uboda bitno je ostati miran i odmah izaći iz vode. Stari narodni lijek koji može biti od pomoći je smokvino mlijeko. To je tečnost koja se javlja kada odlomite list smokve. Obzirom da se nalazite na moru gdje ima mnogo ovog voća, najbolje je da prvo stavite smokvino mlijeko, a zatim da poduzmete druge mjere.

Također, mjesto opekotine možete da ispirate sirćetom jer on u potpunosti umrtvljuje nematociste i tako sprečava izlučivanje otrova.  Limunov sok vam može također biti od pomoći. Pospite ga po opekotini i ostavite da djeluje neko vrijeme.

Nikako ne trljati mjesto uboda, jer se time otrov dodatno utrlja u tkivo. Pokušajte da lovke odstranite pincetom i ostružete ostatak sluznice drvenim štapićem ili karticom za bankomat. Na taj način ćete spriječiti prenošenje otrova na prste i ostale dijelove tijela. Opekotinu zatim treba isprati morskom vodom (nikako slatkom jer pojačava osjećaj boli!). Laganije opekline meduze olakšajte ledom (led stavite u plastičnu vrećicu kako opeklina ne bi reagirala sa slatkom vodom).

 Ubodi oka moraju se temeljito isprati tekućom vodom (ne morskom) i treba što prije potražiti liječničku pomoć. Ubod na području usta može uzrokovati velike teškoće s disanjem i gutanjem, pa je nužno što prije doći do najbliže zdravstvene ustanove.
Otvorene mjehure treba čistiti tri puta na dan i aplicirati antibiotsku kremu. Staviti zavoj ako je potrebno. Ako osoba doživi jake opekline od meduze, moguća je i hospitalizacija na nekoliko dana gdje će, osim tretiranja kože, dobiti i protuotrov.

U vrlo rijetkim slučajevima može nastati stanje opće alergijske reakcije i šoka, koje se manifestira poteškoćama u disanju, općom slabosti, glavoboljom, povraćanjem, grčenjem mišića i promjenama tjelesne temperature i svijesti. Tada je, zbog ozbiljnosti stanja, nužno unesrećenog što prije dovesti do najbliže zdravstvene ustanove, a u međuvremenu, ako je potrebno, provesti postupak oživljavanja. Potrebno je upozoriti da i mrtva meduza može opeći pa, ako je nađete na obali, nemojte je dirati golim rukama!

Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content