Stare fotografije Neuma iz 1950. godine

    Stare fotografije Neuma iz 1950. godine

    Granice Bosne i Hercegovine koje vode prema omiljenim ljetnim odredištima naših sugrađana na Jadranskom moru, bilo da su u Hrvatskoj ili Crnoj Gori, su zatvorene i konačno smo se okrenuli našem dijelu Jadrana – Neumu.

    Do Neuma su proteklih dana brojni Bosanci i Hercegovci prošli iskustvo zvano Svitava, nedovoljno sređenu ali prohodnu cestu do jedinog bh. grada na moru, pa svratili do prirodnog rezervata Hutovo blato, što svakako svima preporučujemo.

    Danas kada dolazite u Neum tamo vas zatiče veliki, izgrađen grad koji noću sija skoro kao Las Vegas, ali na obalama mora. Često smo viđali fotografije starih gradova Bosne i Hercegovine, ali rijetko ili gotovo nikako Neuma. Nikada se možda nismo ni pitali kako je Neum izgledao tih davnih godina. Naseljen je još od antičkog doba o čemu svjedoče i ostaci starih gradova i nekropola nadomak grada, a stari arhivi sačuvali su fotografije samo iz prošlog stoljeća.

    Fotografija koju smo pronašli pokazuje nekadašnje PTT odmaralište na kojoj su kolektivno ljetovali zaposlenici te firme, a na koje i dan-danas imaju lijepa sjećanja.