Stari ljetnikovci, kule i čardaci u BiH – prva cjelovita monografija

U sarajevskoj Vijećnici u utorak navečer održana je promocija knjige profesora Ibrahima Krzovića “Stari ljetnikovci, kule i čardaci”.

Foto: Preporod

Knjigu su u sklopu manifestacije “Dani islamske tradicije Bošnjaka”promovirali njeni recenzenti, historičarka umjetnosti i profesorica Aida Abadžić-Hodžić, te profesor Ismet Bušatlić.

Historičarka umjetnosti Abadžić-Hodžić istakla je kako je Krzovićeva knjiga prva cjelovita monografska studija o temi ljetnikovaca, kula i čardaka na prostoru Bosne i Hercegovine, sagledanih u kontekstu vremena i prilika u kojima su ljetnikovci ispunjavali svoju primarnu funkciju, dok je Bušatlić istakao kako su u njoj prezentirani sadržaji prvorazrednih, dosad neistraženih, izvora i obilne građe za sva buduća istraživanja kulture stanovanja i arhitektonskog naslijeđa iz perioda osmanske vlasti u Bosni i Hercegovini.

Knjiga je bogato ilustrirana, a sam autor pojasnio je kako su stari ljetnjikovci kuće sagrađene samo za ljetni boravak na imanju, nekad bliže, nekad dalje od grada, gdje se stalno boravilo i radilo. Krzović je istakao kako su i te prelijepe zgrade bile u upotrebi do nekoliko decenija unazad, a danas je većina njih zarasla u šiblje i napuštena.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content