Štokholmski metro

Štokholmski metro se često opisuje kao najduža umjetnička galerija na svijetu čiji su zidovi i plafoni ukrašeni muralima, sklupturama i umjetničkim instalacijama 150 različitih umjetnika. 

Foto: Pixabay.com – john_Ioannidis

Podzemnu željeznicu Stokholma čini tačno 100 aktivnih stanica, gdje je 47 podzemnih i 53 nadzemne i smatra se jednom od najefikasnijih ali i najdekoratvnijih u Evropi. Štokholmski metro dnevno preveze oko 1,120,000 putnika, a ukupna dužina svih trasa je nešto više od 100km.

Foto: Pixbay.com-John_Nature_Photos

Neke stanice su moderno uređene, a neke su ostavljene u prirodnoj formi, gdje su zidovi i plafoni zapravo stijene izbušene probijanjem metroa koje nisu obrađivane već su ostale potpuno netaknute zbog čega se stiče utisak da se nalazite u pećini.

Na nekim stanicama je moguće primijetiti kako je Stokholm izgledao pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog vijeka. Centralna metro stanica u gradu na “plavoj liniji” je osmišljena od strane Per Olaf Ultveda davne 1975. godine i ima ogromne plavo-bijele slike na plafonima nalik pećini.

Foto:Pixabay.com – john_Ioannidis

Na stanici Rizne (Rissne) zid je oslikan informacijama s početka civilizacije. Solna Centrum stanica je sa svijetlim crvenim zidovima i plafonima dok je Kungstradgarden metro stanica projektovana da izgleda kao arheološka iskopina i ima ostatke stare Stokholmske Makalos palate. Ostermalmstorg stanica je zamišljena po idejama Siri Derkert koja se fokusira na teme koje uključuju životnu sredinu i ženska prava.

Ukoliko imate kartu za metro obilazak ove umjetničke galerije je potpuno besplatan.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content