Studentima iz BiH 1. i 3. mjesto na Međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike

Bosanskohercegovački studenti Azra Elezović i Nikola Babić osvojili su prvo i treće mjesto (zlatna i bronzana medalja) na Međunarodnoj olimpijadi mikroelektronike koja je održana u Jerevanu, glavnom gradu Armenije.

Ilustracija: Pixabay

“Nekoliko godina za redom bh. studenti banjalučkog ETF-a završavaju među najboljima u svijetu. Konkurs je osnovala Synopsys, američka kompanija za automatizaciju elektronskog dizajna (EDA) sa sjedištem u Sunnyvaleu u Kaliforniji, koja se fokusira na dizajn i verifikaciju silikona, intelektualnu svojinu na silikonu i sigurnost i kvalitet softvera”, napisao je na svom Facebook profilu Edhem Čustović, univerzitetski profesor iz Australije koji podržava, promovira i redovno dijeli informacije o naučnim uspjesima bh. dijaspore u svijetu.

Podsjećamo i da Elektrotehnički fakultet u Banjoj Luci ove godine bilježi značajne rezultate. Naime, studenti tog fakulteta su u maju ove godine predstavili prvi integrisani čip, poluprovodničke tehnologije, koji predstavlja najsofisticiraniji tehnološki proces[/FBPOST]

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content