Šujica – Najkrivudavija rijeka

BiH Bucket List Challenge

Izazov #71 – Pređi preko najkrivudavije rijeke

Krivudava, krivudavija, Šujica. Da, upravo tako. Jeste li znali da najkrivudavija rijeka na svijetu protiče Duvanjskim poljem? 

Foto: dron.ba

Područjem današnjeg naselja Šujica u davna je vremena vodio put iz Salone (današnji Solin kod Splita) prema unutrašnjosti Dalmacije. Danas je ovdje raskrsnica puteva ka Kupresu, Livnu i Tomislavgradu. U mjestu Galečić (općina Tomislavgrad), nalazi se Galečka ćuprija, stara, vjeruje se, preko dvije hiljade godina. Šarmantna stara gospođa, u prekrasnom luku spaja njene dvije obale. 

Ponekad se desi, kada nema kiša ili snjegova, da Šujica u ovom dijelu potpuno presuši, pa izgleda kao da je most tu ostavilo neko dijete i na njega zaboravilo. Ovo je najstariji očuvani most u našoj zemlji. Bistrovoda rijeka mjesto je u kojem se praćakaju razne vrste riba, pa u savršenom skladu, baš onakvom kakvim i protiče, premda tako ne izgleda, žive pastrmka i lipljen, ali i riječni rak.

Foto: dron.ba

Vjeruje se da su upravo rakovi bili “kumovi” kada je neko, nekada davno, davao ime rijeci i ovom mjestu. Rep raka se u narodu naziva “šuja”, pa mjesto i rijeka postaše njegovi deminutivi, mada je sama rijeka duga nešto više od 40 kilometara. Važan je eko sistem i dio prirodne ljepote Duvanjskog polja.

Zbog blizine kupreškog skijališta, Šujica posljednjih godina doživljava turistički preporod, pa je pokrenuta inicijativa da se kamena ljepotica Galečka ćuprija stavi na listu nacionalnih spomenika BiH. 

Iznad izvora Šujice, kod sela Stržanj, ostaci su istoimenog srednjovjekovnog grada-tvrđave.

Da je zaista neobična i prekrasna uvjerite se u videu za koji je zaslužan Dron.ba.


BiH Bucket List Challenge

Izazov #71 – Pređi preko najkrivudavije rijeke

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili Galećku ćupriju.

Glavni sponzor:


Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content