Sunce je ušlo u novi 25-godišnji ciklus – šta to znači?

Naučnici su objavili da je Sunce ušlo u novi 25-godišnji ciklus i da će ući u razdoblje obilježeno većim brojem erupcija i pjega.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Sunce je proteklih devet mjeseci pojačalo aktivnost, izlazeći iz razdoblja minimalne aktivnosti, saopćili su u utorak stručnjaci s njemačkog Instituta Max Planck za istraživanje Sunčevog sistema. (MPS). Sunce se kreće u 11-godišnjim ciklusima maksimalne i minimalne aktivnosti, a svoj solarni minimum imalo je u decembru prošle godine, rekli su znanstvenici.

Idući 25-ogodišnji ciklus vjerojatno će biti “jednako pitom” kao prošli, predviđa Institut, a najaktivniji period očekuje se između novembra 2024. i marta 2026. godine. Događaji na površini Sunca utječu i na našu planetu.

“U fazama visoke aktivnosti nasilni bljeskovi čestica i radijacije sa Sunca mogu se osjetiti i na Zemlji”, kazao je naučnik MPS-a Robert Cameron.

U najgorem slučaju sunčeve oluje mogu izazvati tehničke poteškoće, primjerice kvarove na satelitima. Ugroženi mogu biti i astronauti.

Novi solarni ciklus 25. je otkad su ih naučnici počeli promatrati. Proteklih trideset godina američka svemirska agencija NASA i agencija za proučavanje okeana i atmosfere NOAA imale su grupu stručnjaka koja je predviđala solarnu aktivnost u idućim godinama. To nije lako, jer “ponašanje naše zvijezde karakterizira neobična međuigra pouzdanosti i hirovitosti”, saopćio je MPS.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content