Sunce se nakon 66 dana vratilo u gradić na Aljasci

  Sunce se nakon 66 dana vratilo u gradić na Aljasci

  Sedmica je završila vedrim nebom nakon dugog razdoblja tame za one u najsjevernijem gradu planete. Sunce je izašlo u Utqiagviku (Barrow) na Aljasci, zajednici smještenoj duboko u arktičkom krugu, prvi put nakon 66 dana.

  Foto: Stuff.co.nz

  U gradu koji je ranije bio poznat kao Barrow, nije bilo sunčeve svjetlosti od 18. novembra 2020. Grad je bio stegnut u stiske “polarne noći”, koja svake zime posjećuje regije u arktičkom i antarktičkom krugu.

  Riječ je o pojavi koja je poznata kao polarna noć, koji je normalna pojava koja se događa svake zime zbog nagiba Zemljine ose u gradovima unutar arktičkog kruga, poput ovog. Zbog toga nagiba ni jedan Sunčev disk nije vidljiv iznad horizonta, ali to ipak ne znači da će u gradu biti potpuni mrak, već će biti razdoblja poznatih kao građanski sumrak.

  U Utqiagviku polarna noć trajala je više od dva mjeseca, jer je sunce ostajalo ispod horizonta do petka popodne po lokalnom vremenu. Tada se sunce nakratko spustilo nad horizont tri četvrt sata, izlazeći u 13:16 sati. i ponovno je zašlo oko 14 sati.

  Ali nakon dugog razdoblja tame i mraka, opet predstoje svjetliji dani, i za Aljasku i za ovaj gradić. Dapače, dani se svugdje na sjevernoj hemisferi sve više povećavaju kako se neprestano približavamo proljetnoj ravnodnevici i ljetu.

  Ovaj gradić prolazi i kroz suprotnu pojavu ovoj ljeti – poznat kao polarni dan gdje “dan traje” 24 sata.