Sunčev halo – jedinstven fenomen na nebu iznad Prenja

Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih fotografa Dženad Džino poznat je i kao ljubitelj planina, naročito hercegovačkih – Prenja i Čvrsnice.

 

Foto: Dženad Džino

Boraveći na ovim planinama, jablanički fotograf često svoje pratioce počasti prekrasnim prizorima te ih upoznaje i fotografijama i videosnimcima o svemu što vidi na planini.

Nedavno je podijelio fotografiju i video jedinstvenog fenomena na nebu zvanog “Sunčev halo”.

“Zašto nas Prenj nagrađuje ovakvim stvarima? Prirodni fenomen koji se zaista rijetko viđa, nama se jučer desio na Prenju..

Za nekih desetak minuta postavljam video naše jučerašnje ture na tri Prenjska velikana, Otiš, Zelenu Glavu i Botine, gdje možete vidjeti i videozapis pomenutog fenomena.. Javljam se uskoro.

Prenj / Bosna i Hercegovina, Sunčev halo”, napisao je Džino na svom Facebook profilu.

Halo je optička pojava u Zemljinoj atmosferi kada se Sunce ili Mjesec naziru kroz tanak sloj oblaka s kristalićima leda.

Odnosno, to su svjetlosne pojave u obliku prstenova, lukova, svjetlosnih ploha, stupova i točaka, koje nastaju ako se između Sunca i Mjeseca i oka promatrača nalazi tanak sloj oblaka (cirusa ili cirostratusa) koji se sastoje od ledenih kristala. Pojava se najbolje vidi ako gustoća oblaka nije tolika da bi sakrila Sunce. Pojava haloa može nastati i onda kad se svjetlosni izvor nalazi iza oborinskih pruga iz oblaka, koje ne dosežu tlo (takozvane virge), a i u blizini tla kad je magla od ledenih kristala.

Pogledajte u videu ovaj fenomen kojeg je Džino zabilježio prije dvije godine:

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content