Suveniri sa putovanja

Suveniri predstavljaju naša sjećanja sa putovanja, koja često želimo podjeliti i sa drugima. Pjesak i pustinjska ruža iz Tunisa, pjesak i oniks vaza iz Egipta, so Mrtvog mora, piramide, venecijanske maske, knjige, slike uličnih prodavača, iz hotela bočice sa šamponom i kremom uz natpis hotela, lista suvenira je nepregledna. Međutim ono što gotovo svaka kuća ima jesu magneti postavljeni najviše na frižiderima ili radijatorima, što nas je i ponukalo da se zapitamo šta su to idealni pokloni sa putavanja. 

Foto: Furaj.ba

 Prvo pravilo kod odabira suvenira jest da nema žurbe. Kupovanje sitnica na aerodromu treba izbjegavati, a najbolji su pokloni koji odgovaraju osobnosti onome kome ih poklanjate, piše CNN.

– Plišane igračke i one na napuhavanje preporučuje se kupiti samo djeci, ali ne i odraslima. Zapravo, svima starijima od tri godine nemojte kupovati ništa plišano.-

– Sitniš u stranoj valuti koji vam je ostao nije suvenir. To je samo dokaz da vam nije dovoljno stalo do nekoga da bi za njega potražili i kupili poklon.

– Kupovanje dresova slavnih nogometaša nije najbolji izbor. Brze smjene u klubovima učinit će vaš dres zastarjelim i prije nego li se vratite s godišnjeg odmora.

– Tradicionalna pića te zemlje zanimljiva su i zabavna – u toj zemlji. Smisao njihova pijenja u vašoj rodnoj državi nema više smisla, a uz to, mogu vam izazvati i probleme na carini.

– Kičasti suveniri poput Eiffelovog tornja, majica sa srcem, podmetača, magneta i šalica završit će na dnu ladice pa ih je najbolje izbjegavati.

– Ne preporučuje se poklanjati ni bočice s pijeskom, školjkama, koraljima ili soli jer također skupljaju prašinu.

– Suveniri kojima je potrebna posebna njega ili ih treba održavati nisu najbolji izbor. Takav poklon ujedno znači i obavezu za koju vaš prijatelj najvjerojatnije nema vremena.

– Knjige o izložbama koje ste vi posjetili zanimljive su samo vama.

– Suvenire koji ni sami ne biste htjeli izložiti u dnevnoj sobi najbolje je ne poklanjati.

– Tradicionalnu odjeću i stvari kao što su papirnati havajski vijenci najbolje je izbjegavati.

Hotel.info sproveo je anketu kakva su iskustva turista sa suvenirima. U red onih stvari, koje se nerado primaju, spada prije svega suđe, poput tanjira, šolja ili zidnih ukrasnih tanjira, međutim, ni razne figure ne izazivaju baš oduševljenje kod onih koji ih primaju. Negdje na kraju ljestvice poklona koji nisu omiljeni spadaju majice i magneti, ali ni upaljači baš ne nailaze na odobravanje. 38% ispitanika, primilo je bar jednom neki izuzetan odnosno interesantan suvenir. Kao takvi navedeni su satovi, školjke i razni drvorezi, dok su među omiljenijim poklonima kulinarski specijaliteti i alkoholna pića.

Prodaja suvenira je često unosan posao, posebno jer nije riječ o kvalitetu, a cijene su prilično visoke, posebno u samom centru grada. Ovdje ponovo pravilo o žurbi dobiva na važnosti, pa je možda i glavna preporuka prošetati se mimi gradske vreve gdje sve mami, jer su razlike u cijenama i po 10-20 eura.

Pripremila Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content