Svaki peti pilot u Indiji vozi pijan!

Uprkos brojnim upozorenjima, indijski piloti i dalje na posao dolaze u alkoholisanom stanju. Od 2009. godine do danas, čak 165 pilota iz ove zemlje je suspendovano nakon pozitivnog alko-testa.

Najveći broj slučajeva je zabilježen u Delhiju, gde je registrovano 50 ovakvih slučajeva u posljednjih pet godina. U Mumbaiju taj broj je 47, u Kalkuti 18 i Čenaju 17.

Prema riječima generalnog direktora za bezbjednost civilne avijacije Indije, broj pijanih pilota  je u porastu, a najveći problem je zapravo u tome što prema pilotima koji su počinili težak prekršaj nije pokrenut nikakav postupak obzirom da je ovo u Indiji deficitarno zanimanje i da pilota nema dovoljno u odnosu na veliki broj letova.

Stručnjaci čak sumnjaju da se alko-testovi u Indiji ne vrše redovno i nisu dovoljno rigorozni. Kritični su rani jutarnji letovi, pogotovo oni u toku praznika.

Po zakonu o bezbjednosti, ukoliko je pilot konzumirao alkohol 12 sati prije leta, slijedi mu suspenzija na tri mjeseca, dok za ponovljeni prekršaj slijedi suspenzija na dvije godine, a za treći put slijedi kazna od pet godina zatvora.

 

 

Izvor: Bookiraj.com

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content