Sve nas nešto muči, jel da?

Danas je 16.oktobar, Svjetski dan hrane  i posvećen je borbi protiv gladi i neravnomjerne raspodjele hrane u svijetu, jer dok neki imaju previše i bore se s pretilošću, drugi umiru od gladi ili posljedica pothranjenosti. Oko 2 milijarde tona hrane baci se svake godine. Trećinu bačene hrane čini hljeb, četvrtinu povrće, a u smeću završi i 20 posto voća.

Potpuno je siromašan onaj koji mora preživjeti s manje od jednog dolara dnevno. Takvih ljudi na našem planetu ima više od milijarde. To nam govore podaci Svjetske banke i Ujedinjenih naroda. Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije jedanaest milijuna djece svake godine umire od bolesti uzrokovane izgladnjivanjem, dok Međunarodna organizacija rada svjedoči da s manje od dva dolara na dan živi skoro polovica čovječanstva. Od tog broja milijarda ljudi,  odnosno gotovo četvrtina stanovnika zemalja u razvoju, preživljava s jednim dolarom na dan. Svjetska banka procjenjuje da u potpunoj bijedi živi oko 1,5 milijardi ljudi.

I ako te još nešto muči….. Pogledaj oko sebe i budi zahvalan za sve što ti se pruža. Imamo više nego što nam je potrebno za lijep i ispunjen život. Pokušajmo da ne podržavamo ovaj čudan svijet nemoralne potrošnje, koje nam nudi ovo “moderno i napredno društvo” koje prečesto zaboravlja i ignoriše dvije trećine čovječanstva. Manje se žalimo a dajmo više!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content