Svi stanovnici Beča mogu se besplatno testirati na COVID-19 od kuće

  Svi stanovnici Beča mogu se besplatno testirati na COVID-19 od kuće

  Od sada svi stanovnici Beča imaju priliku da se besplatno testiraju pomoću PCR testova od kuće.

  Foto: PID/Jobst

  Nakon uspješnog pilot projekta “Svi grgljaju”, započetog krajem januara ove godine, za koji se prijavilo 5.500 bečkih kompanija i organizacija sa preko 330.000 zaposlenih, Grad Beč i Privredna komora Beča, od petka, 26. marta 2021. godine, nude besplatne PCR testove od kuće svim stanovnicima Beča, školarcima te osobama koje rade u austrijskoj prijestolnici, a žive u nekoj drugoj pokrajini.

  Kompleti za testiranje koje je razvio bečki startup “Lead Horizon” mogu se podići u jednoj od oko 150 poslovnica drogerije BIPA, a uzorci se predaju na 620 lokacija koncerna REWE u Beču, što uključuje i trgovine lanaca Billa, Merkur ili Penny te benzinske pumpe s REWE trgovinama. Nakon toga se uzorci šalju u laboratorij “Lifebrain Group” koji obradi do 200.000 PCR testova dnevno. U roku od 24 sata građani dobiju rezultate testa putem e-maila. Dobivene potvrde o negativnom nalazu zvanično su priznate i mogu se predočiti pri ulasku u frizerski i slično. Za naredni period je spremno 1,5 miliona kompleta za testiranje, dok bi se prema najavama sedmično trebalo isporučivati do 1,2 miliona kompleta.

  “Sigurnost ljudi i zdravlje stanovništva – su naš glavni prioritet. Stoga, u sljedećih nekoliko sedmica svi moramo biti strpljivi i disciplinovani kako bismo mogli postići zajednički cilj povratka u normalan život.”, smatra gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

  Član bečke gradske vlade, resor za zdravstvo, Peter Hacker, naglasio je da se samostalnim testiranjima može rasteretiti medicinsko osoblje i da je metoda vrlo jednostavna. Otopina na bazi kuhinjske soli grglja se u ustima između 30 i 60 sekundi, a zatim se pomoću cjevčice vrati u epruvetu te se epruveta zatvori i položi u bočicu. Testiranje se obavlja se uz video upute na aplikaciji koje su dostupne na deset jezika, između ostalog i na hrvatskom. PCR testiranje od kuće bi stanovnicima trebao omogućiti život bez lockdowna sve do završetka imunizacije.