Svijet malih bića krajiškog fotografa Edisa Rasavca

Porijeklom iz Bosanskog Novog, Edis Rasavac već godinama živi u Sanskom Mostu, gdje je zaposlen u Staračkom domu “Sana”. No, pažnju sugrađana privukao je svojim fotografijama, što ga posebno usrećuje.

Piše: Elma Zećo

Diplomant Univerziteta u Bihaću, Odsjek za marketing, Edis Rasavac od malih je nogu volio crtanje. Iako je ljubav za vizuelni prikaz ljudi, stvari, još iz tog perioda svakodnevno prisutna u njegovom životu, pravi interes za fotografiju počinje se rađati prilikom rada na jednom projektu kada je prvi put imao priliku gledati profesionalnog fotografa na djelu. Bilo je to davne 2004. godine.

“Nedugo nakon susreta s fotografom kupio sam i prvi digitalni fotoaparat. Sjećam se da je bio Kodak, koji je imao 4 mp. Kasnije, kako je tehnologija napredovala, i ja sam mijenjao modele i slikao šta sam stizao. Do tada čisto škljocanje u jednom trenutku ući će u fazu ozbiljnog pristupa i edukacije. Kupio sam prvi profesionalni fotoaparat, Olympus e-420, i počeo da čitam literaturu o fotografiji čime je i moj pristup u bilježenju stvarnosti napredovao”, prisjeća se Edis.

 

Makrofotografija – ljubav na prvi pogled

Iako je fotografija njegov svakodnevni hobi, na Edisovu adresu stižu poslovne ponude ljudi koji su prepoznali kvalitet njegovog rada. Između ostalog, snima prirodne ljepote Krajine, model bookove, svečane događaje, no u njegovom fokusu je makrofotografija, koja ga je očarala.

“Čim sam vidio prve makrofotografije u dokumentarcima o životinjama, znao sam da je to ono što želim jednog dana raditi. Nije bilo dileme! Taj sićušni divni svijet svuda je oko nas, a mi ga ne primjećujemo. Samo lezite negdje u travu i posmatrajte. Kako vrijeme bude prolazilo, i vi ćete početi zapažati jedan ogroman, ali mini svijet tu pored vas. Toliko je lijep i raskošan da će vas zasigurno oduševiti, te vam ujedno pokazati da smo i mi samo mikro djelić jednog još većeg svemira oko nas. Želim dočarati koliko je svijet oko nas predivan šaljući poruku da nema potrebe da se brinemo oko nepotrebnih i nebitnih stvari”, govori Edis, koji fotografiju doživljava kao bijeg iz svakodnevnice u svijet koji mu se čini kao da je iz bajke.

Izazov mu je svakodnevni i konstantni napredak u onom što radi, s posebnim akcentom na usavršavanje u segmentu makro i portretne fotografije. A sažetak njegovog rada građani Sanskog Mosta moći će vidjeti na izložbi koju planira organizovati u narednom periodu.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content