Svijet se razvija brzo, a Turkish Airlines još brže!

Zahvaljujući pozivu kompanije Turkish Airlines bosanskohercegovački novinari krenuli su na putovanje koje im je pružilo priliku da dožive raskoš čari i znamenitosti Istanbula, čija se očaravajuća šarolikost osjeti i u samom vazduhu, te da se pobliže upoznaju s radom renomirane kompanije. Ovom prilikom posjetili su sjedište Turkish Airlinesa te njegovu modernu Trening akademiju.

Piše: Elma Zećo

Kada je Turkish Airlines počeo s radom davne 1933., letovi su se odvijali samo unutar države i to na četiri destinacije: Izmir, Istanbul, Ankara i Adana. Bilježeći stalni rast, što je jednim dijelom posljedica i činjenice da uspješno drži korak s tehnološkim napretkom, nešto više od osam decenija kasnije kompanija leti u 120 zemalja i na 303 destinacije. Pojednostavljeno, Turkish Airlines leti na više internacionalnih destinacija u svijetu nego ijedna druga avio kompanija.

“Imamo na sreću jak inovativni tim, koji stalno razvija ideje kako unaprijediti naše proizvode”, kaže nam Muhammed Fatih Durmaz, potpredsjednik za prodaju zadužen za Istočnu Evropu i područje Balkana, koji je riječima hvale o BiH i svim ljepotama koje očekuju njene posjetioce izrazio dobrodošlicu okupljenim predstavnicima medija.

Muhammed Fatih Durmaz (u sredini) s predstavnicima medija iz BiH, te Jusufom Jamakosmanovićem, regionalnim predstavnikom za marketing u Turkish Airlinesu

 

156 pilotkinja

Izuzetno mlad, kao i na koncu većina uposlenika koji se mogu sresti dok se krećete sjedištem kompanije, odmah na početku istaknuo je da se BiH, s glavnim gradom Sarajevom, ubraja u najvažnije destinacije Turkish Airlinesa na Balkanu. Uslijedila je prezentacija donoseći zanimljive podatke zbog kojih Turkish Airlines zaista zaslužuje veliko poštovanje, no i cijela Turska zbog enormnog razvoja avijacije. Zorno o tome svjedoči sljedeće:

“U periodu od 2003. do 2016. doživjeli smo porast u različitim domenima: za 233% u domenu aviona, za 310% u domenu putnika, odnosno brojka od 30 miliona digla se na 122 miliona, za 964% u domenu prihoda, koji su 2003. iznosili 2,2 milijarde američkih dolara, a 2015. 23,4 milijarde u istoj valuti, dok se broj aerodroma povećao s 26 na njih 55”, pojasnio je Muhammed Fatih.

Turkish Airlines raste ekonomski, ali i cijela Turska, što je prednost u poređenju s drugim avio prijevoznicima u regionu. Veličinu kompanije i cijele grupe najmjerodavnije dočarava broj uposlenih – skoro 50.000, od čega njih preko 24.000 radi u Turkish Airlinesu, koji primjenjuje različte programe motivacije radnika, ovisno o tome kojem sektoru pripadaju. Kako je generalno u svijetu među pilotima malo žena u poređenju s muškim kolegama, zbog čega vjerovatno većina nas tokom leta nikada nije čula obraćanje kapetana ženskog glasa, važno je spomenuti da u Turkish Airlinesu radi 156 pilotkinja!

Istanbul – idealna lokacija

Dok se razvija globalna industrija avijacije, smatra se da će Turska zabilježiti još brži razvoj. Recimo, dok je 1995. godine u svijetu bilo 1,3 milijarde putnika, u Turskoj ih je bilo 19,6 miliona. Dvadeset godina kasnije omjer broja putnika u svijetu i u Turskoj izgleda ovako: 2,6 puta naspram 6,7 puta. Očekuje se da će broj putnika u svijetu 2023. iznositi 4,2 milijarde putnika, a u Turskoj 240 miliona.

“Jedna od najvećih prednosti koju ima Turkish Airlines je lokacija našeg centra, a to je Istanbul iz kojeg za tri sata leta možete pokriti skoro cijelu Evropu. Gdje god da idete s istoka na zapad, sa zapada na istok, sa sjevera na jug…, Istanbul se najčešće nalazi na vašoj ruti. To nam kao kompaniji omogućava da budemo veoma konkurentni u poređenju s drugim avio kompanijama”, govori Muhammed Fatih, dodajući da broj putnika Turkish Airlinesa raste tri puta brže u odnosu na svjetski prosjek. Također, njegovi putnici ostvaruju najbolje veze iz svijeta s Afrikom, Bliskim istokom i Evropom.

Turkish Airlines ima 11376 gradskih kombinacija širom svijeta s Afrikom, 8534 s Bliskim istokom, u Evropi su brojevi mnogo veći – preko 20.000 konekcija, kojih opet na području Azije i Pacifika ima 8534. Riječ je o različitim gradskim relacijama na kojima možete letjeti s Turkish Airlinesom.”

Turkish Airlines ima 10. najveću flotu na svijetu.

Najveći nivo obuke

Turkish Airlines proglašavan je najboljom avio kompanijom u Evropi šest godina zaredom, a Pacific Area Travel Writers Association (PATWA) dodijelila mu je veliko priznanje Best Airline – Best Inflight Catering. Upisao se u historiju i kao važan sponzor velikih sportskih događaja, a iznimnu reputaciju s vremenom je uspjela izgraditi i njegova Trening akademija, koja je postala jedan od najprestižnijih simulator centara za obuku.

Tako svoje osoblje Turkish Airlines trenira na najvećem nivou kvalitete i postojećih standarda, no ovdje na obuku također dolaze i kandidati drugih avio kompanija. U centru se u ovom trenutku nalazi 14 simulatora, dok će ih u skorijoj budućnosti biti čak 40.

Prisustvujući treninzima određenih ekipa saznali smo da se među instruktorima nalaze nekadašnji članovi i članice kabinskog osoblja. Nakon što se penzionišu, Turkish Airlines ih angažuje u novoj ulozi smatrajući ih najadekvatnijim kandidatima za obuku mladih ljudi zbog bogatog dugogodišnjeg iskustva. I to je jedan od načina na koje se firma stara o svojim uposlenicima i njihovoj budućnosti.

Zaista je lijepo bilo vidjeti da ustvari ne postoje velike tajne za uspjeh. Na koncu, shvatite da on može biti samo rezultat dobrih vizija i velikog rada, vrhunske profesionalnosti radnika, stalne brige o njima, te primjene najbolje biznis strategije od svih, a to je zadovoljan putnik.


Izgradnja najvećeg aerodroma na svijetu

U Istanbulu se trenutno gradi treći aerodrom s kapacitetom od 150 miliona putnika. Kada se otvori 29. oktobra tekuće godine, vjeruje se, bit će najveći na svijetu. Krasit će ga 53.000 kvadratnih metara duty free područja, 500 mjesta za parkiranje aviona, 70.000 mjesta za parkiranje automobila, dok će njegov doprinos BDP-u biti skoro 5%.


 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content