Svjetski dan turizma: Zelena ulaganja

Svjetski dan turizma obilježava se 27. septembra svake godine od 1980. u znak sjećanja na godišnjicu usvajanja statuta Svjetske turističke organizacije.

Foto: Furaj.ba

Cilj obilježavanja Svjetskog dana turizma je podizanje svijesti o važnosti turizma i njegovom potencijalu za promociju privrednog rasta, kulturne razmjene i održivosti okoliša, s namjerom da promovira odgovornu i održivu turističku praksu, kao i istaknuti izazove s kojima se turistička industrija suočava.

Održivi razvoj

Turizam je ključni stub Agende održivog razvoja do 2030. sa 17 ciljeva za ljude i planetu, a posebno ciljeva 812 i 14.

Često je upravo turizam prvo zaposlenje, posebno za žene, mlade, radnike migrante i ruralno stanovništvo u zemljama u razvoju i najmanje razvijenim zemljama. Za razliku od mnogih drugih privrednih grana, u turizmu žene čine većinu radne snage, dok je polovina te radne snage mlađa od 25 godina.

O održivom razvoju u turizmu se priča od 2015, kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila 2017. kao Međunarodnu godinu održivog turizma za razvoj (rezolucija A/RES/70/193), u kojoj je potaknula podršku održivom turizmu kao sredstvu promocije i ubrzanje održivog razvoja, posebno iskorjenjivanje siromaštva.

Njegova važnost ogleda se u promociji privrednog rasta uz zaštitu okoliša i podupiranje lokalnih zajednica. Osigurava da se turističke aktivnosti provode na način da se minimaliziraju negativni i maksimiziraju pozitivni utjecaji. U mnogim dijelovima svijeta zaštita biološke raznolikosti i očuvanje kulturne baštine uvelike se oslanjaju na turistički sektor i prihod koji on stvara.

Zelena ulaganja

Na Svjetski dan turizma svake godine se izabere druga tema, usmjerena na promociju održivih turističkih praksi koje donose korist i ljudima i planetu. Ove godine je to “Turizam i zelena ulaganja” s namjerom da naglasi potrebu za više i bolje ciljanih ulaganja u ciljeve održivog razvoja za bolji svijet do 2030. Cilj teme je da podstakne nadležne za nova i inovativna rješenja, a ne samo tradicionalna ulaganja koja podupiru privredni rast i produktivnost.

Šta su zelena ulaganja u turizam?

  • Za ljude – ulaganja u obrazovanje i vještine
    Gledajući unaprijed, globalna radna snaga u turizmu zahtijevat će milione diplomiranih ugostitelja godišnje od sada do 2030. godine, a daljnjih 800.000 poslova godišnje zahtijevat će posebnu strukovnu obuku. Iz tih razloga moramo ulagati u ljude jer su oni temelj turizma kako bi svi oni koji žele biti dio sektora imali jednake mogućnosti pristupa kvalitetnoj turističkoj obuci, bilo gdje u svijetu.
  • Za Planet – ulaganja u održivu infrastrukturu i ubrzavanje zelene transformacije
    Gledajući u budućnost, potreba za smanjenjem emisija pruža mogućnost ulaganja od 24,7 triliona dolara u sektor zelenih zgrada u gradovima s tržištima u razvoju do 2030. godine, u kojem hoteli, odmarališta i restorani iznose 1,5 milijardi dolara. Osim toga, turizam se suočava s puno više mogućnosti ulaganja povezanih s novim rješenjima i tehnologijama za dekarbonizaciju sektora, kao i za osiguranje infrastrukture otporne na klimatske promjene kroz rješenja za prilagodbu.
  • Za prosperitet – ulaganja u inovacije, tehnologiju i poduzetništvo
    Programi digitalizacije i inovacija strateški su prioritet za podršku posebno mladima i ženama, koji su ključni za usavršavanje radne snage u turističkom sektoru. Štaviše, globalna potreba za povećanjem ulaganja u programe koji podupiru i potiču poduzetništvo i stvaraju mogućnosti za inovacije itekako je potrebna u sektoru turizma.

Svjetski dan turizma 2023. je poziv na akciju međunarodnoj zajednici, vladama, multilateralnim finansijskim institucijama, razvojnim partnerima i investitorima iz privatnog sektora da se ujedine oko nove strategije ulaganja u turizam.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content