SZO: Tri ključna koraka ako vaš ukućanin oboli od COVID-a 19

Tokom aktuelne pandemije koronavirusa, mnogo građana još uvijek ima nejasnoća oko toga kako se treba ponašati i šta činiti naprimjer ukoliko se jedan ukućanin razboli. Svjetska zdravstvena organizacija ima nekoliko savjeta.

Ilustracija: Pixabay

Iz ove organizacije navode da postoje tri ključna koraka kako bi se zdravi ukućani zaštitili od COVID-a 19.

Prvi korak – izolacija zaražene osobe

Pripremite posebnu sobu ili izolovani prostor u kojem će boraviti bolesna osoba. Redovno je provjetravate i, ako je moguće, prozor držite stalno otvoren.

Drugi korak – minimalni kontakt sa virusom

Odredite jednog člana porodice koji će brinuti o zaraženoj osobi. Ta osoba ne treba da bude neko iz rizičnih grupa, odnosno neko ko boluje od hroničnih oboljenja, ko je stariji ili gojazan. U sobu zaraženog ulazite s maskom, a zaraženoj osobi pripremite zaseban pribor za jelo, posuđe, čaše i šolje, te odvojenu posteljinu. Sve površine koje često dodirujete moraju se redovno dezinficirati.

Treći korak – briga o zaraženoj osobi

Simptome zaraženog pratite pažljivo, posebno ukoliko osoba spada u neku od rizičnih grupa. Zaražena osoba se treba odmarati i unositi puno tečnosti. Ljekara pozovite odmah ukoliko primijetite sljedeće simptome: teško disanje, gubitak govora i mogućnosti kretanja, bol u grudima, konfuzno ponašanje.

Uz sve mjere zaštite, epidemiolozi još uvijek nisu složni da li vas to može sačuvati od koronavirusa, no većina se slaže da je ovo najbolji način da se probate sačuvati.


https://furaj.ba/dev2/kako-zastititi-sebe-i-druge-od-zaraze-virusom-covid-19/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content