Tajna vječne mladolikosti “čudesnih” Japanki

“Japanke ne stare i ne debljaju se”. Uvriježena je to legenda o stanovnicama ove azijske države, ali i naziv knjige japanske spisateljice Naomi Moriyama (“Japanese Women Don’t Get Old or Fat”) u kojoj su otkrivene tajne dugovječnosti i vječne mladolikosti Japanki.

Ilustracija: Pixabay

Naime, žene u Japanu hrane se izrazito zdravo, a njihova kultura nalaže serviranje malih porcija, stoga ne jedu mnogo za jedan obrok. Kada jedu, njihova prehrana većinom se sastoji od riba, algi, voća, soje, riže, povrća i zelenog čaja. Osim benefita za zdravlje, takva prehrana ima i anti-age učinak zbog čega Japanke uvijek izgledaju mladoliko.

Autorica ove popularne knjige u njoj je otkrila pet tajni Japanki koje se nikada ne udebljaju i žive najduže:

1. Žene u Japanu gotovo uvijek jedu obroke pripremljene kod kuće koji se većinom sastoje od grilovane ribe, zdjelice riže, kuhanog povrća, supe, zelenog čaja i voća. Japanke konzumiraju čak 10 posto od ukupne konzumacije ribe na svijetu, a čine samo dva posto svjetske populacije.

2. Hrana se lagano kuha ili grila, a umjesto hljeba Japanke jedu rižu. Uobičajeni japanski doručak čini komad ribe, riža, tofu, alge, supa, mladi bijeli luk, omlet i zeleni čaj, sve u malim porcijama. Rižu jedu za svaki obrok i to je najveća razlika između načina života na Istoku i Zapadu.

3. Slatki deserti su rijetkost u japanskoj kuhinji, a i kada se jedu uvijek je riječ o malim količinama. Nije da Japanke ne vole čokoladu i kolače – jednostavno su svjesne posljedica i štetnih nuspojava slatkog na zdravlje.

4. Roditelji uče svoje djecu da jedu polako i da cijene svaki zalogaj. Zbog toga Japanci nikada ne napune zdjelu do vrha i ne serviraju velike porcije, a svaka vrsta hrane poslužuje se odvojeno.

5. Tjelovježba je dio dnevne rutine u Japanu, a kako bi održali zdrav način života, Japanci su izgradili čitavu kulturu na vožnji bicikla, hodanju i dugom pješačenju, zaključuje autorica u svojoj knjizi.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

5 SAVJETA O ISHRANI NAJDUGOVJEČNIJEG NARODA NA SVIJETU

GEJŠE – ŽENE UMJETNICE

SENZUALNE I ŠARMANTNE JAPANKE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content