Tarik Samarah

Moje fotografije su i umjetničke i dokumentarne. Sviđa mi se umjetnost sa sviješću. Smatram da samo umjetnost može reflektirati događaje. Prvo bosanskom čovjeku, a onda svim ljudima u svijetu, i neljudima.

Tarik Samarh je umjetnik, fotograf. Čovjek koji se izražava sa emocijama, sa dušom. Rođen je 1965. godine u Zagrebu, od majke Hrvatice i oca Sudanca, a svoj daljni put vidi u BiH, pa u Ljubuškom provodi svoje djetinjstvo, a u Sarajevu živi više od dvadeset godina.

 

Član je i Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH) i dobitnik Grand Prix nagrade za 2005. godinu za proekt “Srebrenica-Genocid u srcu Evrope”. Posebnu pažnju posvetio je realizaciji upravo ovog proekta koji se sastoji od nekoliko serija na kojim je radio punih pet godina.

262038_217641141614254_2748885_n

Fotografije su predstavljene široj javnosti BiH ali i svijeta preko postavki u washingtonskom Muzeju Holokausta, izložbi u Parizu, Hagu, New York-u, Ljubljani, Puli, Splitu…

U julu 2005. godine, objavljen je i sveobuhvatan dokument Monografija “Srebrenica“­­­, sa  fotografijama Tarika Samaraha uz tekstove Emira Suljagića što na jedan dokumentovan način opisuje riječju i slikom 1995. godinu i period poslije. Fotografije su korištene i za knjigu “Ovo nije naš rat – bosanske žene obnavljaju mir” – Swanee Hunt, za koju je predgovor napisao  Bill Clinton.

Tarik je predstavljen i profesionalno od strane Grazia Neri agencije u Milanu, Italija.

 

 

Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content