Tašlihan

„Tašlihan i Bezistan dijelili su uvijek vjerno sudbinu grada Sarajeva. U dobra i stara vremena bijaše tu zlatno vrelo, iz koga je izviralo blagostanje i bogatstvo Sarajlija, koje je bilo toliko na glasu, da mu se stari putopisci ne mogoše dosta načuditi, a u crne dane, kada bi se – osim kuge – najveći dušmanin sarajevski, požar, gradom razbjesnio, patili su od njega i Bezistan i Tašlihan.“, dr. Ćiro Truhelka.

2-15

Tašlihan ili u prevodu „kameni han“ je bivši karavan-saraj koji se nalazio na mjestu sadašnje bašte hotela „Evropa“ u Sarajevu. To je treći po redu izgrađeni karavan-saraj u Sarajevu. Sagrađen je u periodu od 1540.-1543. Njegov vakif je bosanski nmjesnik i najveći dobrotvor grada, Gazi Husrev-beg.

Tašlihan je poslije svoje izgradnje bio najveći i najreprezentativniji objekat ove vrste u regiji. Izgrađen je od kamena a pokriven svodovima i olovnim kupolama što nije bio slučaj sa ostalim hanovima.

Tašlihan je bio formiran kao nepravilni četverougao, dužine 47 metara koji je u svom dvorištu imao šadrvan, na čijim je stupovima bila mala džamija. Na spratu je bilo 30 sobe za putnike i svaka je imala svoj odžak, što znači da je svaka soba imala svoje grijanje. Prizemne prostorije bile su natkrivene svodovima od opeke, a spratne kupolama. U prizemlju su bil smještene magaze i konjušnice za 70 konja. Za razliku od ostalih hanova, smještaj u ovom hanu je bio besplatan i mogao je primiti i do 90 gostiju.

4-8

Odmah nakon izgradnje sa njegove zapadne strane sagrađen je najveći trgovački centar, odnosno Gazi Husrev-begov bezistan, u narodu poznat kao “dugi bezistan”.

Tokom njegove historije, jedno vrijeme u njemu je bila smještena prva pošta u Sarajevu, tadašnjeg naziva menzilhana.

Tašlihan je više puta gorio, zadnji put 1879. godine, kada je postao neupotrebljiv. Zadnje zidine su nestale 1912. godine, osim dijela zidova uz Bezistan.

6-2

U okviru projekta sanacije, rekonstrukcije i dogradnje hotela „Evropa“, 1998. godine, obavljena su arheološka istraživanja u dijelu ljetne bašte hotela koja su rezultirala otkrivanjem dijela temelja, te masivnih zidova hana. Na osnovu ovih rezultata došlo se do zaključka da se objekat hana prostirao sve do ispod dograđenog, ali i dijela starog hotela „Evropa“. 2007. godine ostaci Tašlihana su proglašeni nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

taslihan 10712915_542740192494053_6594246961337568392_n

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content