Svjetska enciklopedija hrane Taste Atlas ponovo je pisala o bosanskoj kafi i ćejfu njenog ispijanja.

“‘Ćejf’ je pojam koji je teško direktno prevesti na engleski, ali se može opisati kao stanje duha ili osjećaj zadovoljstva koji proizilazi iz jednostavnih užitaka i uživanja u sadašnjem trenutku.
Ćejfi onaj ko provodi vrijeme uz šoljicu svježe kafe, upuštajući se u ležeran razgovor i cijeni atmosferu. Ćejf ima svjesnost i namjernost, a može se provoditi s prijateljima i porodicom ili sam.
Uživanje u bosanskoj kafi tradicija koja je ikona ćejfa. Bosanci će često uzeti sat ili više vremena da popiju kafu, uživajući u sadašnjem trenutku i cijeneći jednostavne životne užitke.
Bosanska kafa je više od pića – to je način života, društvena praksa i znak gostoprimstva. Uvijek se služi u džezvi, na velikoj tacni, uz malu keramičku šoljicu (fildžan), šećer i čašu vode”, naveli su iz Taste Atlasa.