Tvrđava u Tešnju, jedna od najvećih tvrđava u BiH

BiH Bucket List Challenge

Izazov #35 – Zakorači u prošlost u starom gradu Tešanj

Tvrđava u Tešnju već tri milenija krasi srce gradića Tešnja na sjeveru Bosne i Hercegovine . Izgrađena je na strmoj i jednim dijelom odsječenoj litici brijega, teško pristupačnoj sa sve tri strane kotline, uz rijeku Tešanjku.

Foto: Foto baza

Tešnjaci je zovu Gradinom, kako naš narod inače naziva stare tvrđave koje su ostale sačuvane u gradovima širom BiH. Zaštićena je i kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Srednjovjekovna tvrđava

Tvrđava u Tešnju napravljena je u srednjem vijeku na stjenovitom brijegu sa kojeg se pruža pogled na cijeli Tešanj i kotlinu u kojoj je izgrađen, i jedna je od najvećih tvrđava koje imamo, poslije one iz Jajca. Ujedno, jedna je i od najstarijih, ali i jedna od najočuvanijih.

Još otkako je izgrađena u bronzanom dobu, pa do perioda ranog srednjeg vijeka, tvrđava je izrasla u feudalni fortifikacijski objekat da bi vremenom postala rezidencijalni objekat feudalnog plemstva. Ipak, nikada nije postala značajniji administrativni centar. Vezana je i za nekadašnje Bosansko kraljevstvo, jer je u 15. stoljeću došla pod vlast strica bosanskog kralja Stjepana Tomaša Radivoja Krstića kome je, sudeći prema pismenom dokazu iz 1461. godine, tadašnji i posljednji bosanski kralj poklonio kulu.

Foto: Furaj.ba

Vlasti na tvrđavi

Pod vlast Osmanlija potpala je odmah padom Bosne 1463. godine, no ipak ne zna se je li bila i pod njihovom opsadom. Pod trajnu osmansku vlast Stari grad Tešanj potpao je 1520. godine kada je u njega postavljena stalna vojna posada.

Zbog prisustva franjevaca na ovim prostorima pretpostavlja se da je u srednjem vijeku u podnožju tvrđave bilo i naseljeno naselje.

Tvrđava je to koja se oduprijela strašnom pohodu austrijskog vojskovođe Eugena Savojskog 1697. godine koji je do temelja spalio Sarajevo. Nakon tri dana neuspješnih napada, vojska Eugena Savojskog povukla se prema Slavoniji, a Tešanj je oslobođen.

tešanjska tvrđava
Foto: Furaj.ba

Odolijeva zubu vremena

Krajem 18. i početkom 19. stoljeća tvrđava gubi na značaju i polahko tone u zaborav, da bi tek sedamdesetih godina započela njena višestruka zaštita koja traje i danas.

Dijelom je restaurirana 60-ih godina prošlog stoljeća, no i danas je dobro očuvana i nakon toliko stoljeća i dalje prkosi vremenu i čuva kotlinu svoga Tešnja.

tešanjska tvrđava
Foto: Furaj.ba

U njenim kulama – Dizdarovoj i Kapetanovoj danas se nalazi stalna postavka Javne ustanove Muzeja Tešanj, jedine kulturne ustanove iz BiH koja je 2014. godine bila nominirana za nagradu Evropski muzej godine. Ispred kula često se održavaju kulturne manifestacije.

 
BiH Bucket List Challenge
Izazov #35 – Zakorači u prošlost u starom gradu Tešanj

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku ispred tvrđave, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste bili u tvrđavi.

Glavni sponzor:


Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   


Zato što jedan članak nije dovoljan…

10 ČINJENICA O TEŠNJU KOJE MOŽDA NISTE ZNALI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content