Testirali smo Škodu Enyaq iV

U proteklim danima smo imali priliku uživati u vožnji novog modela Škode Enyaq. Zaključak našeg sedmodnevnog testiranja je jednostavan – bilo je nevjerojatno iskustvo putovati u Škodi Enyaqu. Osjećaj slobode dok smo putovali bez naknade za gorivo, promatrali nebo kroz panoramski krov, okruženi tišinom električnog pogona, bio je neprocjenjiv. 

Ovaj automobil nije samo privlačan pogledima prolaznika i drugih vozača, već nas je i uvjerio da je svaki detalj njegove prezentacije koju je Škoda istaknula u potpunosti opravdan u vožnji.

Na putu ka održivoj mobilnosti, Škoda je oduševila predstavljajući izvanredni SUV snažnog motora, s pogonom na sva četiri točka i izuzetnom udobnošću. Ovaj automobil predstavlja veliku inovaciju za Škodu, koju mnogi smatraju čak i prekretnicom u industriji.

Unatoč svojim naprednim karakteristikama, Enyaq je vjeran škodinom identitetu, čime nastavlja tradiciju kvalitete i praktičnosti koju očekujemo od ove renomirane marke.

Spajanje tradicije i futurizma

Sprijeda se jasno prepoznaje škodina prepoznatljiva maska, ali sa futurističkim detaljima. Posebno se ističe maska s dodacima od stakla, koja noću postaje impresivna zahvaljujući potpunom osvjetljenju LED svjetlima.

Osim toga, pri otključavanju i zaključavanju vozila, možete uživati u moćnoj svjetlosnoj animaciji koja dodatno naglašava inovativni dizajn ovog automobila. 

Vozilo se otključava samim prilaskom automobilu, te kada uđete, odmah će vas oduševiti prostranost kabine za sve putnike. Otvorite li vrata, sjedište se automatski pomiče kako biste lakše zauzeli poziciju za volanom, vraćajući se istovremeno na prethodno podešenu poziciju.

Paljenjem automobila jednostavnim pritiskom kočnice, odmah će vam zapasti za oko inovativni elementi koje je Škoda implementirala u novom Enyaqu. Kombinacija malog digitalnog instrumenta s head-up zaslonom i ogromnog infotainment sistema predstavlja novitet u svijetu Škodinih kokpita.

Iako smo već imali priliku testirati Enyaqa tokom njegove prezentacije, ovaj put, tokom višednevnog testiranja, mogli smo se uvjeriti u udobnost i performanse ovog vozila, ali i istražiti mogućnosti elektromobilnosti u našoj državi.

Ovo je bio naš prvi susret s potpuno električnim automobilom, te smo odmah primijetili tišinu tokom vožnje, ali i izvanrednu reaktivnost vozila pri dodavanju gasa. S udobnim sjedištima, prostranim gepekom, panoramskim krovom te obiljem tehnoloških detalja, Enyaq se ističe kao izvrstan izbor kako za porodične vožnje tako i za duža putovanja.

Testiranje različitih ruta i utjecaj brzine na potrošnju energije

Naravno, detaljno smo testirali i domet baterije na različitim rutama kako bismo dobili precizan uvid koliko kilometara zapravo možemo preći sa jednim punjenjem baterije. Tokom vikenda smo se uputili u Konjic i vozili dvije različite rute. Na putu do Konjica koristili smo staru cestu i primijetili da smo potrošili samo 11% baterije. Međutim, prilikom povratka autoputem, nismo mogli odoljeti većoj brzini, što je rezultiralo potrošnjom od 25% baterije.

Važno je napomenuti da električna vozila obično troše bateriju brže pri vožnji na otvorenim cestama, posebno pri većim brzinama. S druge strane, vožnja u gradu i u gužvi u saobraćaju rezultira minimalnu potrošnju, jer se energija rekuperiše svaki put kada se pusti papučica gasa i stisne kočnica. Ovaj proces omogućuje povrat energije u bateriju, što doprinosi efikasnijoj upotrebi električnog vozila.

 

 

Električni punjači: Ključni elementi za vozače električnih vozila

Ukoliko se odlučite na kupovinu ovog ili bilo kojeg električnog vozila, gotovo je neophodno da u svom domaćinstvu posjedujete punjač. Mi definitivno preporučujemo MOON punjače, koje smo i koristili tokom sedam dana testiranja ovog vozila. MOON punjače možete pronaći na gradskim parkinzima, a mi smo najviše koristili onaj na Bosman parkingu iza Sarajevo City Centra. Prosječno vrijeme punjenja baterije koristeći navedeni punjač je 5 do 6 sati. MOON također u svojoj ponudi ima i brže punjače pa čak i one koje automobil mogu napuniti za samo 40 minuta.

Na Balkanu se mreža električnih punjača sve više širi, što je izuzetno pozitivan znak za vozače električnih vozila. Ova ekspanzija znači da će dopunjavanje automobila biti sve lakše i praktičnije nego ikad prije. S obzirom na ovaj trend, posjedovanje električnog vozila neće predstavljati barijeru, već će postati sve primamljiviji izbor za vozače koji žele da doprinesu očuvanju okoliša i smanjenju emisija CO2.

Ova vožnja je bila podsjetnik na to što je moguće postići u svijetu električne mobilnosti i na važnost očuvanja okoliša. Nadamo se da će se u budućnosti tehnologija razvijati i postajati pristupačnija, omogućavajući svima da uživaju u takvim iskustvima.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content