Tikva je omiljeno jesenje povrće i neizostavan sastojak u mnogim svjetskim kuhinjama. Svake jeseni se iznova govori o njenim ljekovitim svojstvima, pa iskoristite sve njene blagodati i napravite neko od jela za koje vam donosimo recepte!
Foto: Pexels-alesia-kozik
Pečena tikva
Sastojci:
- 1 Hokaido tikva
- malo bijelog luka
- maslinovo ulje
- ruzmarin
Priprema:
- Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem, tikvu narežite na kriške i poredajte po posudi.
- Protisnite bijeli luk, stavite ga u čašu s 2-3 kašičice maslinovog ulja, te ravnomjerno prelijte i rasporedite po svim sastojcima. Pospite ruzmarinom.
- Pecite u rerni oko 20 minuta i poslužite toplo.
Foto: Pexels-foodie-factor
Krem juha od tikve
Sastojci:
- 1 tikva
- 2 velike kašike putera
- 1 crveni luk
- 5 šoljica pilećeg temeljca
- muškatni oraščić, so i mljeveni crni biber
Priprema:
- Tikvu narežite na trakice od 2,5 centimetra, a u većem loncu otopite puter.
- Otopljenom puteru dodajte narezani luk i pržite dok ne opusti, a zatim ubacite tikvu i pileći temeljac.
- Sve zajedno treba kuhati 15 do 20 minuta dok tikva ne omekša. Kada je juha gotova sve zajedno sipajte u blender i sve dobro izmiksajte. Stavite malo muškatnog oraščića, soli i bibera.
Foto: Pexels-karolina-grabowska
Rižoto s tikvom
Sastojci:
- 600 g tikve
- 1 crveni luk i malo bijelog luka
- 1 kašika maslinova ulja
- 3 kašike putera
- 250 g riže za rižoto
- 750 ml temeljca
- 1 lovorov list i malo korice limuna
- 50 g naribanog parmezana i malo peršuna
Priprema:
- Nasjeckajte meso tikve. Crveni i bijelu luk nasjeckajte i pržite vrućem ulju i puteru dok ne postane staklasto. Dodajte tikvu i rižu, pa pržite još 5 minuta. Ulijevajte vrući temeljac tako da potopite rižu.
- Dodajte lovorov list i koricu limuna, pustite da proključa, dodajte juhe pa pustite da ponovo proključa. Ponavljajte postupak dok se riža ne skuha (20 do 25 minuta). Izvadite limunovu koricu i lovor pa umiješajte parmezan i 2 kašike putera.
Tikva s medom
Sastojci:
- 1 kg tikve po želji
- 3-4 kašike meda
- 1 kašika cimeta
Priprema:
- Tikvu operite pod mlazom hladne vode, presijecite je na pola, te očistite od sjemenki. Potom po želji isijecite.
- Med i cimet pomiješajte, podgrijte na srednjoj vatri malo da se otopi. Potom premažite tikvu po površini, te poredajte na pleh obložen pek papirom.
- Pecite oko 40 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Kada tikva bude meka, onda je pečena.