Tikva, kraljica jesenje trpeze

Tikva je omiljeno jesenje povrće i neizostavan sastojak u mnogim svjetskim kuhinjama. Svake jeseni se iznova govori o njenim ljekovitim svojstvima, pa iskoristite sve njene blagodati i napravite neko od jela za koje vam donosimo recepte!

Foto: Pexels-alesia-kozik

Pečena tikva

Sastojci:

  • 1 Hokaido tikva
  • malo bijelog luka
  • maslinovo ulje
  • ruzmarin

Priprema:

  1. Posudu za pečenje premažite maslinovim uljem, tikvu narežite na kriške i poredajte po posudi.
  2. Protisnite bijeli luk, stavite ga u čašu s 2-3 kašičice maslinovog ulja, te ravnomjerno prelijte i rasporedite po svim sastojcima. Pospite ruzmarinom.
  3. Pecite u rerni oko 20 minuta i poslužite toplo.

Foto: Pexels-foodie-factor

Krem juha od tikve

Sastojci: 

  • 1 tikva 
  • 2 velike kašike putera 
  • 1 crveni luk
  • 5 šoljica pilećeg temeljca
  • muškatni oraščić, so i mljeveni crni biber

Priprema: 

  1. Tikvu narežite na trakice od 2,5 centimetra, a u većem loncu otopite puter. 
  2. Otopljenom puteru dodajte narezani luk i pržite dok ne opusti, a zatim ubacite tikvu i pileći temeljac.
  3. Sve zajedno treba kuhati 15 do 20 minuta dok tikva ne omekša. Kada je juha gotova sve zajedno sipajte u blender i sve dobro izmiksajte. Stavite malo muškatnog oraščića, soli i bibera.

Foto: Pexels-karolina-grabowska

Rižoto s tikvom

Sastojci:

  • 600 g tikve
  • 1 crveni luk i malo bijelog luka
  • 1 kašika maslinova ulja
  • 3 kašike putera
  • 250 g riže za rižoto
  • 750 ml temeljca
  • 1 lovorov list i malo korice limuna
  • 50 g naribanog parmezana i malo peršuna

Priprema:

  1. Nasjeckajte meso tikve. Crveni i bijelu luk nasjeckajte i pržite vrućem ulju i puteru dok ne postane staklasto. Dodajte tikvu i rižu, pa pržite još 5 minuta. Ulijevajte vrući temeljac tako da potopite rižu.
  2. Dodajte lovorov list i koricu limuna, pustite da proključa, dodajte juhe pa pustite da ponovo proključa. Ponavljajte postupak dok se riža ne skuha (20 do 25 minuta). Izvadite limunovu koricu i lovor pa umiješajte parmezan i 2 kašike putera.

Tikva s medom

Sastojci:

  • 1 kg tikve po želji
  • 3-4 kašike meda
  • 1 kašika cimeta

Priprema:

  1. Tikvu operite pod mlazom hladne vode, presijecite je na pola, te očistite od sjemenki. Potom po želji isijecite.
  2. Med i cimet pomiješajte, podgrijte na srednjoj vatri malo da se otopi. Potom premažite tikvu po površini, te poredajte na pleh obložen pek papirom.
  3. Pecite oko 40 minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Kada tikva bude meka, onda je pečena.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content