Tippi – djevojčica divljine

Mowgli je uvijek bio jedan od najomiljenijih likova dječije literature. Većina nas je odrasla uz Knjigu o Džungli, a čak i ako je nikada niste pročitali, sigurno ste morali čuti za Mowgljia – malog dječaka koji je odrastao sa divljim životinjama. Dok je Mowgli samo fiktivni lik iz dječije knjige, Tippi Degre je osoba iz stvarnog života – sa jednako impresivnom i nevjerovatnom pričom.

Folklor i bajke uvijek naglašavaju da divlje životinje nikad ne bi povrijedile mladunče bilo koje vrste. Ali u stvarnom životu to se nije uvijek pokazalo kao tačno. Ipak to je ono što čini priču Tippi Degre tako specifičnom. Današnja dvadesettrogodišnjakinja je provela djetinjstvo u divljinama Namibije gdje se spijateljila sa mnogim divljim životinjama uključujući i 28-godišnjeg slona Abu, leoparda čiji je nadimak J & B, krokodila, mladunčad lava, žirafu, mungosa, nojeve i mnoge druge neobične životinje koje možete vidjeti samo u divljini.

Tippi je kćerka jedinica fracuskih fotografa divljine Alaina Degrea i Sylvie Robert. Profesija njenih roditelja i njihovog rad u  Namibiji učinio je djetinjstvo ove djevojčice unikatnim i omogućio joj da se poveže sa divljinom Afrike, životinjama i lokalnim plemenima na nevjerovatan način.

„Bilo je čarobno biti  slobodan u ovoj prirodi s tim djetetom. Bila je vrlo sretna djevojčica – rođena je i odrasla do desete godine u divljini. Samo smo nas troje živili sa životinjama, bez previše ljudi. Bila je u ‘umovima’ ovih životinja. Vjerovala je da su životinje bile njezini vršnjaci i njezini prijatelji. Koristila je svoju maštu da bi živjela u ovako drugačijim uvjetima“, kaže njema majka Sylvia.

Njene najslađe slike su one na kojima sjedi na slonu, ljubi gmizavce, stoji jednom nogom na krokodilu, grli mlado geparda te ponosno zabacuje glavu dok jaše noja.

Iznenađujuće je kako su neke životinje, inače smatrane izuzetno opasnim, prihvatile Tippi kao jednu od njih. Njeni roditelji kažu kako su životinje bile jako nježne sa njom i uvijek pazile da je ne povrijede. Tippi je uvijek uživala provodeći vrijeme sa životinjama i nikad ih se nije bojala, bilo da su to bile ogromne životinje poputu slonova ili mali gmialavci koje je mogla držati u ruci, opasne životinje poput geparda i zmija otrovnica ili plašljive zebre.Vjerovala je da posjeduje dar da razgovara sa životinjama i da su oni kao njena braća: „Razgovaram sa njima pogledom, svojim srcem i svojom dušom i znam da me razumiju i odgovaraju“ kaže Tippi.

Djevojčica se nije slagala dobro samo sa životinjama. Odrastajući među lokalnim plemenima Namibije, naučila je sve vrste tehnika preživljavanja u divljini. Mogla je govoriti njihov jezik, loviti, a znala je i kako se prehraniti korijenjem i bobicama.

Vrlo se malo zna o njezinom životu danas. Prema nekim glasinama zatražila je državljanstvo Namibije, a prema drugim glasinama – vratila se svom životu i svojim prijateljima iz djetinjstva. Kako god bilo – mi joj želimo svu sreću u životu!

Iman Azganović, Furaj.ba 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content