Tomislav Perko: Kako putovati bez novca?

Mnogi žele putovati, a rijetki putuju jer nemaju dovoljno novca. Kenya, Peru, Australija, Bugarska, Mauricius, Iran, Pakistan… Vidjeti sve ove zemlje. Predivno zvuči. Ali šta ako novac nije problem?

DCIM100GOPRO

Razgovarala: Abela Purivatra

Kroz ovu priču vodič je naš Tomislav Perko, 31-ogodišnjak iz Zagreba koji se odvažio na neobičan životni put – živjeti putujući. Obišao je nekoliko kontinenata i vidio, kaže, sve i svašta. Dok je putovao pisao je blogove, fotografisao, snimao, držao predavanja. Samostalno je objavio i dvije knjige. Sve sa dnevnim  budžetom od 15-ak maraka.

Tomislav Perko, bivši student ekonomije, nakon što je preživio veliku ekonomsku krizu i izgubio mnogo novca, odlučio je napustiti posao brokera. Okrenuo je novu životnu stranicu i počeo putovati. Prvo Hrvatskom i Evropom, a onda i ostatkom svijeta. Dok putuje vozi se autostopom, za noćenje koristi popularnu mrežu Couchsurfing i obišao je pet kontinenata. Kaže da putuje jer je shvatio da uopće nije toliko teško.

300

Put oko svijeta – 1000 dana ljeta

Sve je počelo na ljeto 1994. kada je sa bratom Filipom sjedio na plaži.

“Daj zamisli da ljeto traje 3 godine, a ne samo 3 mjeseca” – rekao mu je brat tada.  2011.godine bratu je saopćio da ide na put oko svijeta. Nekoliko mjeseci kasnije je otišao.

Putovanje je trajalo 1000 dana. Za to vrijeme, Tomislav se vozio i spavao kod nepoznatih ljudi, svirao gitaru na ulici, preplovio je Indijski okean u 13-metarskoj jedrilici. Družio se s policijom na granici Irana i Pakistana, meditirao u budističkom samostanu na Tajlandu, završio u hipi selu u Australiji. Živio je s Maasai ratnicima u Africi i pronalazio smisao života u društvu šamana u džunglama Amazone.

“To mi je bilo najdraže putovanje” – kaže Tomislav. Najteže je bilo krenuti, nakon toga jedna je stvar potezala drugu. Poslije je, kaže, bilo lako. Nije imao mnogo novca, ni približno dovoljno za 1000 dana i ni približno dovoljno da plaća hotele, avionske karte i hranu u skupim restoranima. Ali uspio je, nekada sa 10, nekada sa 15 maraka dnevno. Najljepše na ovim putovanjima je, kaže, osjećaj slobode. “Da budem gdje želim, s kim želim, koliko dugo želim. Da radim što želim, da se vratim kući ako želim.”

212

Kako putovati svijetom gotovo besplatno?

Ako želite putovati, a mislite da nemate dovoljno novca, nemojte brinuti.

Rekao bi vam to u jednom od svojih predavanja, a odražao ih je u više od 70 zemalja svijeta u 2016. godini, Tomislav Perko. Bio sam tu i radio sam to. I nije mi trebao novac.

“Ako zbilja želite putovati, podredit ćete sve tome – nećete trošiti na gluposti, štedjet ćete novac dok ne krenete i slično. Na samom putovanju imate tri najveća troška – prevoz, smještaj i hranu.”

Tomislav poručuje svima da rade ono što je on radio. Prevoz je rješavao prvenstveno autostopom, ali i hodanjem, bicikliranjem, ili jefitnim letovima, vlakovima i autobusima. Smještaj možete srediti spavajući na kaučima ljudi, koristeći popularnu mrežu “couchsurfing”, kampirajući, volintirajući u zamjenu za hranu ili smještaj. Što se hrane i pića tiče Perko preporučuje da izbjegavate restorane i kafiće. Da kuhate i pijete po parkićima. “Putujte i živite kao student. Uz sve to, možete i zarađivati na putu – svirajući neki instrument na ulici ili pronalaskom posla .” – kaže za Furaj.ba Tomislav Perko.

180 copy

Pakujte kofere

Kaže da poslije svega nema neostvarenih želja. “Kad shvatiš da lako možeš otići u bilo koji kutak svijeta, nema više nekog prevelikog maštanja o nekoj destinaciji, jer znaš da možeš sutra tamo otići ako poželiš. Isto tako, putujući shvaćaš da putovanja nisu mjesta koja posjetiš, već sve ono drugo što se tamo dešava.”

Zagrepčanin sada živi svoje snove. Napisao je i samostalno izdao dvije knjige – “1000 dana proljeća” i “1000 dana ljeta”. Svima poručuje da slijede svoje snove. “Moji su bili proputovati svijetom i to sam učinio. Ako netko pročita moje knjige i krene putovati, super. Ali to se moje iskustvo može upotrijebiti kao motivacija i inspiracija u milijun drugih stvari, ukoliko se želi.”

Tomislav je posjetio sve zemlje sa početka naše priče – Kenya, Peru, Australija, Bugarska, Mauricius, Iran, Pakistan. I svako je iskustvo bilo predivno. Zato napravite plan i pakujte kofere. Nikada nije kasno.

165311

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content