Top 10 najboljih država za život u 2020: Gdje je BiH?

  Top 10 najboljih država za život u 2020: Gdje je BiH?

  Institut za ekonomiju i mir analizirao je 163 države svijeta i teritorije u kojem živi 99,7 posto populacije kako bi odabrali najmirnija mjesta za život.

  Reykjavik, Island; Foto: Pixabay

  Lista najmirnijih mjesta za život Global Peace Indexa 2020 napravljena je na temelju tri glavnih kriterijuma: društvene sigurnosti, količine unutrašnjih i međunarodnih sukoba te stepena militarizacije. Analiza je pokazala i da su najmiroljubivije nacije one koje imaju snažnu valutu, veliku količinu stranih ulaganja, niže kamatne stope, političku stabilnost, ali i lični osjećaj sreće.

  Desetu godinu zaredom titula najmirnije zemlje svijeta dodijeljena je Islandu. U državi živi oko 365.000 stanovnika, pa Islanđani nemaju svoje vojske. Imaju nisku stopu zločina u zemlji, visoku stopu zaposlenosti, impresivan obrazovni sistem i sistem socijalne pomoći. Čak 97 posto građana opisuje se kao pripadnici srednje ili visoke radničke kase. Brzo su reagovali i na prvi talas pandemije koronavirusa te zatvorili svoje granice kako bi smanjili širenje opasne bolesti.

  Novi Zeland našao se na drugom mestu ljestvice najmiroljubivijih država svijeta, a treće mjesto dodeljeno je Portugalu.

  Najveći broj na popisu top 10 zemalja najmirnijih mjesta za život dolazi iz Evrope. Uz Island i Portugal na ljestvici se nalaze i Austrija, Češka, Danska te Švicarska. Šesto mjesto rezervisano je za Kanadu, sedmo za Singapur, a na devetom se nalazi Japan.

  Srbija se nalazi na 51, Slovenija 11, Hrvatska 26, Crna Gora na 69, a Bosna i Hercegovina je 79. na popisu.