Top 7 najljepših gradova u Bosni i Hercegovini

Ekipa videoprodukcije Dron.ba za N1 televiziju sačinila je fantastičnu kompilaciju top sedam najljepših gradova u Bosni i Hercegovini.

Foto: Samir Zahirovic

Trebinje

Grad s 88 nacionalnih spomenika toliko je lijep da su slikari jednom prilikom zaključili da ga je još samo potrebno uramiti. Trebinje je smješteno u dolini rijeke Trebišnjice, na tromeđi BiH, Crne Gore i Hrvatske, ubrajajući se u najljepše destinacije Bosne i Hercegovine u kojoj predstavlja njen najjužniji grad.

10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI TREBINJE

Nacionalni park Una

Foto: Furaj.ba

Bihać

Uz obale jedne od najljepših bosanskohercegovačkih rijeka boje smaragda – Une, još u drevna vremena nikao je grad Bihać, biser Krajine i sjevernozapadne Bosne kojim se ponose već stoljećima srdačni i gostoprimljivi Krajišnici.

BIHAĆ, KRAJIŠKI BISER U ZAGRLJAJU MAGIČNE UNE

Foto: Furaj.ba

Banja Luka

Grad na obalama Vrbasa definitivno je jedan od najljepših u BiH. U njemu vas mnogo toga čeka, od predivnih banjalučkih aleja, rijeke Vrbas koja je simbol grada, raftinga, Kastela, institucija kulture, sportskih i kulturnih manifestacija, do bogate gastro ponude.

10 RAZLOGA ZAŠTO TREBATE POSJETITI BANJU LUKU

Foto: Furaj.ba

Foto: Furaj.ba

Tuzla

U uskoj, ali dugačkoj udolini zagrljena obroncima Majevice na nadmorskoj visini od 239 metara ugnjezdila se Tuzla. Mnoštvo izvora slane vode odredilo je sudbinu Tuzle. U početku bilo je to sojeničko naselje iz neolita, a kroz prahistorijske i historijske periode ovdje se odvijao život, te je tako ovaj grad jedan od najstarijih naselja u Europi sa kontinuitetom življenja.ž

10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI TUZLU

Bijeljina iz zraka; Foto: Fahrudin Kreštalica

Foto: Fahrudin Kreštalica

Bijeljina

Na samoj granici Bosne i Hercegovine sa Srbijom, na plodnim ravnicama Semberije i obroncima planine Majevice, smjestila se prekrasna Bijeljina omeđena veličanstvenim rijekama Savom i Drinom. Kako je zemlja u Bijeljini plodonosna zbog svog jedinstvenog položaja, grad je odvajkada bio poznat po ratarima i povrtarima, no posljednjih godina sve je više onih koji je posjećuju radi banjskog ili vjerskog turizma, te poznatom etnoselu.

BIJELJINA, SRCE SEMBERIJE 

Foto: Furaj.ba

Mostar

Jedan od najšarmantijih, ali i najromantičnijih gradova u BiH svakako je Mostar. Grad je to čiji se simbol – Stari most nalazi na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine, a koji ima još 40-ak nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Ipak, svi oni koji su zaljubljeni u Mostar reći će vam da Mostar nije samo Stari most, te kako se u ovom gradu ima još mnogo toga vidjeti.

10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI MOSTAR

LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U MOSTARU

Foto: Furaj.ba

Foto: Furaj.ba

Sarajevo

Glavni grad Bosne i Hercegovine nazivaju još i “evropskim Jerusalemom”, zbog spoja Istoka i Zapada koji se u njemu osjeti, modernog i tradicionalnog. Smješten je u kotlini koju okružuju olimpijske planine Bjelašnica, Igman, Jahorina i Trebević do kojeg se može doći i žičarom, koja je jedna od najvećih atrakcija grada, a tu su i Treskavica i Ozren, zbog čega se Sarajevo nalazi na idealnom mjestu, veoma blizu izletišta, čistog zraka, a prepun kulturno-historijskog bogatstva.

Pogledajte video koji je sačinio Dron.ba:

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content