Tornjak – naš plemeniti pas

“Dobro funkcionišu uz ljude kao i u čoporu pasa. Važno je samo da su pravila ponašanja izrazito jasna i dobro postavljena”, kaže Almir Ibrić, kinološki sudija.

Piše: Elma Zećo

“Tornjak je više od kućnog ljubimca, njegova plemenitost i povezanost s porodicom razlog su zašto je on dio nas. Nismo ni svjesni kakvu pasminu baštinimo”, riječi su Almira Ibrića, kinološkog sudije iz Srebrenika, koji tornjake uzgaja već četiri godine.

Zdravi psi

“Osnovni preduslov da bi se neko bavio kinologijom je da voli pse!”, ističe Almir, koji je za kinologiju vezan još od 2006. godine. U ovom skoro 12-godišnjem periodu osnovao je kinološko udruženje u Srebreniku, registrovao uzgajivačnicu tornjaka Miral Castle, organizovao niz izložbi pasa, te položio ispit za kinološkog sudiju u kategoriji pasmina II FCI grupe, sekcija 2.2.

“Uzgoj pasa nije jednostavan posao, traži dosta odricanja, a najviše novca i vremena. Moj cilj je uzgojiti zdrave i anatomski kvalitetne pse, poštivajući važeći standard za ovu pasminu. Za kvalitetno leglo potrebna je dobra genetika, a nositelj uzgoja je uvijek ženka. Bilo bi prelijepo i jednostavno kada bi formula: šampion plus šampionka rezultirala malim šampiončićima, međutim, uzgoj pasa zahtijeva kinološko znanje, poznavanje pasmine koju uzgajaš, njegove rodovnice, općenito generacije predaka vlastitog psa, također mnogo truda i vremena za podizanje legla i odgoj štenaca, te sreće”, pojašnjava Almir, u čijoj se uzgajivačnici trenutno nalazi 15 pasa, od toga šest odraslih i devet štenaca.

“Za tornjake se najviše u mom slučaju zanimaju porodice s djecom. Tornjak se pokazao kao odličan član porodice, koju voli, poštuje i štiti. S djecom se odlično slaže.”

“Tornjaci su na oprezu sa strancima, osjeti se određena doza oštrine, ali nikako agresivnosti. Vladaju svojom teritorijom, promjene uočavaju brzo i reaguju snažno. Dobro funkcionišu uz ljude kao i u čoporu pasa. Važno je samo da su pravila ponašanja izrazito jasna i dobro postavljena. U čoporu djeluju tako da svakodnevno potvrđuju odnos i samu hijerahiju, mogu i hoće pokazati dominaciju, a i veoma lako nanjuše ljudske slabosti. Mužijaci vole gospodariti, možda više nego bilo koji drugi psi, ali vlasnik je taj koji mora znati kako pravila iskoordinirati u pravom smjeru. On mora biti jasan i čvrste ruke, nikako agresivne.”


Pravilan odgoj

“Tornjak nije pas za početnike. Riječ je o divnim psima, ali u kombinaciji s vlasnicima koji će ih znati pravilno odgojiti. Nezaboravimo zašto ovaj pas postoji! Pastiri su ga oblikovali prema svojim potrebama kako bi mogao odbraniti stado od uljeza. Stoga, prije nego što odlučite nabaviti pastirskog psa, porazgovarajte s uzgajivačima i drugim vlasnicima, uputite se u njihove karakteristike.”


Brojna priznanja

U Almirovoj uzgajivačnici ne rađaju se često nove prinove, jer se ne bavi komercijalnim uzgojem, pa naglašava: “Za mene je uzgoj hobi i moji psi su članovi moje porodice.”

Izložbe pasa redovno posjećuje. Izlagao je u Bukureštu, Bruxellesu, Brnu, Budimpešti, Ljubljani, Celju, Beogradu, Zagrebu, Umagu, Zadru, Splitu, Mavrovu, te nedavno u Leipzigu na svjetskoj izložbi pasa.

“Titula i naslova bilo je bezbroj, ipak neke će ostati zapamćene kao najdraže. U Zagrebu, 2016., moja Melany je na specijalnoj izložbi koju je sudio danski ekspert Jorgen Hidnse proglašena naljepšom ženkom. Inače, do sada je osvojila sedam šampionata u sedam evropskih zemalja. Njena majka, Malou, inače temelj mog uzgoja, a uzgoj moje prijateljice Lorene Kovačiček, proglašena je mladom evropskom prvakinjom 2012. godine, a iste te godine u Umagu je na međunarodnoj izložbi proglašena i naljepšim mladim psom svih pasmina.”

Za Almira svaka izložba ima svoju priču. Mnogo kilometara je prešao da bi pokazao naše blago, a najvažnije mu je da uživa u svom opredjeljenju.

“Jednostavno, to je moj način života”, zaključuje na kraju.


Porodica – tornjakov čopor i stado

“Ukoliko poželite da imate tornjaka kao kućnog ljubimca, važno je imati na umu velika prostranstva na kojima su njegovi preci obitavali te način života kojeg su vodili uz stada. Odlaske na pašu sa stadom mijenjaju svakodnevne šetnje. Ljudska porodica tornjaku predstavlja čopor, stado i sve ono što ga može asocirati na njegovu prvobitnu funkciju, s tim da njegov pasminski nagon neće oslabiti.”


ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content