Tradicionalni grčki umak – Tzatziki

GRČKA KUHINJA

Može se poslužiti kao posebno jelo, ili kao sos za meso, povrće ili krompir. Možete ga jedostavno jesti i sa hljebom.

Sastojci: 

– 1 krastavac

– 250 ml gustog (punomasnog) jogurta

– 2 čehna bijelog luka

– 1 kafena kašičica maslinovog ulja

– 1-2 kafene kašičice soka od limuna

– 20 gr začina po želji ( celer, peršun)

– so i biber po ukusu

Priprema:

1.Krastavce oguliti i izrendati na krupno, posoliti i ostaviti da puste vodu.

2. Iscijediti svu vodu iz krastavaca, istisnuti bijeli luk i dodati sitno sjeckane začine, ulje, jogurt i bijeli biber

3. Promiješati, dobro ohladiti i poslužiti.

Za onaj neprijatni miris bijelog luka koji ostaje u ustima poslije pojedene salate, Grci kažu da uzmete malo svježeg peršunovog lista i miris će nestati.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content