Tradicionalni grčki umak – Tzatziki

    Tradicionalni grčki umak – Tzatziki

    GRČKA KUHINJA

    Može se poslužiti kao posebno jelo, ili kao sos za meso, povrće ili krompir. Možete ga jedostavno jesti i sa hljebom.

    Sastojci: 

    – 1 krastavac

    – 250 ml gustog (punomasnog) jogurta

    – 2 čehna bijelog luka

    – 1 kafena kašičica maslinovog ulja

    – 1-2 kafene kašičice soka od limuna

    – 20 gr začina po želji ( celer, peršun)

    – so i biber po ukusu

    Priprema:

    1.Krastavce oguliti i izrendati na krupno, posoliti i ostaviti da puste vodu.

    2. Iscijediti svu vodu iz krastavaca, istisnuti bijeli luk i dodati sitno sjeckane začine, ulje, jogurt i bijeli biber

    3. Promiješati, dobro ohladiti i poslužiti.

    Za onaj neprijatni miris bijelog luka koji ostaje u ustima poslije pojedene salate, Grci kažu da uzmete malo svježeg peršunovog lista i miris će nestati.