Tragom medvjeda zvanog Ljutoč, najmoćnije evropske zvijeri iz NP Una

Sve je više ljubitelja prirode, koji u potrazi za avanturama pohode Nacionalni park ”UNA”, ali i naučnika koji žele detaljnije izučiti bogatu floru i faunu ovog jedinstvenog područja i na potpuno novi način pokušaju javnosti prezentirati život zvijeri i njihovo kretanje na ovom prostoru.

Medvjed Ljutoč; Foto: NP Una

U prostranstvima hrastovih i bukovih šuma, protkanih borovima i smrekama, živi kralj šume – smeđi ili mrki medvjed, ursus arctos, najmoćnija evropska zvijer, koja nema prirodnog neprijatelja osim čovjeka.

Imajući u vidu značaj očuvanja biodiverzita Nacionalnog parka, te zaštitu biljnog i životinjskog svijeta na ovom području, Uprava Nacionalnog parka UNA odlučila je posvetiti naročitu pažnju smeđem medvjedu, životinji koji je u pojedinim dijelovima zapadne Evrope skoro nestala, prvenstveno radi nemara ljudi.

Prvi uhvaćeni i označeni medvjed Ljutoč iz 2013. godine atrakcija je NP Una. Uvijek je u pokretu, prosječno pređe 10-tak kilometara, te svrati i do Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Ovog ljeta premijerno je prikazan naučno-dokumentarni film „Tragom medvjeda zvanog Ljutoč – BH 001“. Film je snimljen u NP Una (BiH) u sklopu projekta “Divljina i život zvijeri NP Una” tokom kojeg su praćene i naučno istraživane tri najveće evropske zvijeri koje obitavaju na području parka: medvjed, vuk i ris.

Film prikazuje aktivnosti istraživanja medvjeda tokom dvije godine trajanja projekta, a posebno su zanimljvi nesvakidašnji prizori humanog hvatanja, veterinarske obrade, postavljanja GPS ogrlice i satelitskog praćenja kretanja medvjeda.

Uz bogatu bioraznolikost i prekrasne vizure NP Una, film prikazuje životne navike i vrijedna saznanja o medvjedima na tom području.

Pogledajte ga i uvjerite se i sami zašto ostavlja tako dubok dojam na sve!

Zato što jedan članak nije dovoljan…

RISU, VUKU I MEDVJEDU DOM JE NACIONALNI PARK “UNA”

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content