Travnička hronika

Andrićeva kuća, Sahat kule, Sunčani sat, Konak, Stari grad, Plava voda, Sulejmanija džamija, Elči Ibrahim-pašina medresa su mjesta koja obavezno trebate posjetiti ukoliko se uputite u Travnik. Tradicionalno se kahva pije u Lutvinoj kahvani koja je više postala institucija, jedu se Travnički ćevapi i kupuje se sir sa obronaka Vlašića.

Foto: Furaj.ba

Foto: Furaj.ba

                                                                                               

“Njihov grad, to je u stvari jedna tjesna i duboka raselina koju su naraštaji s vremenom izgradili i obradili, jedan utvrđen prolaz u kom su se ljudi zadržali da žive stalno, prilagođavajući kroz stoljeća sebe njemu i njega sebi. Sa obje strane ruše se brda strmo i sastaju pod oštrim uglom u dolini u kojoj jedva ima mjesta za tanku rijeku i drum pored nje. Tako sve liči na napola rasklopljenu knjigu na čijim su stranicama, s jedne i druge strane, kao naslikani, bašte, sokaci, kuće, njive, groblja i džamije.”

          Ivo Andrić

Foto: Samir Zahirović

Ako ste posjetili Travnik onda mora da ste primjetili da se veći dio života odvija, kao i u većini BH gradova u čaršiji. Čaršija je za Travničane isto što je za Sarajlije područje od Marindvora do Baščaršije, samo što se u ovom slučaju po toku rijeke život račva na gornji i donji dio. U predratno vrijeme po nekom nepisanom redu življa je bila gornja čaršija, i čovjeka bi jednostvano sve vuklo prema gore jer se u Travniku kako kaže i sam Andrić uglavnom sve svodi na kafane.

Foto: Furaj.ba

Foto: Furaj.ba

Travnik je dakle nastao na rijeci Lašvi, koja nije ni žuta ni puna mulja, nego bistra i čista. Brojni arheološki nalazi potvrđuju upravo u ovom dijelu prisustvo Ilira i Kelta a ono što se pouzdano zna jeste da je na mjestu današnjeg Starog grada bila ilirska zemljana utvrda. Dolaskom Rimljana počinje ispiranje zlata iz riječnog pijeska kao i iskopavanje i pretapanje željezne rude. Na području samog grada pronađeni su mnogobroji ostatci iz rimskog perioda, od posuđa i nadgrobnih ploča do carskog novca. Turski period obnovio je slavu Travnika. Bio je glavni grad i vojni centar Otomanske imperije u Bosni i Hercegovini što se velikim dijelom i vidi po građevinama.

 

Do Travnika možete doći magistralnom cestom M-5 koja povezuje Sarajevo i Banja Luku, njegova tranzitna pozicija uključuje još jedan pravac a to je Travnik-Bugojno-Mostar-Ploče, odnosno Neum, te od Bugojna za pravac Livno-Split.

Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content