Trebević proglašen parkom prirode

Vlada Republike Srpske je na svojoj 187. sjednici donijela Odluku o proglašenju parka prirode “Trebević.” 

Furaj.ba

Budući Park prirode “Trebević” će se  prostirati na području općina Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad i Pale koje se nalaze u sastavu Grada Istočno Sarajevo, u ukupnoj površini od 5.036,37 ha.

Ovom odlukom se na cjelokupnoj površini Parka prirode “Trebević” ustanovljava režim zaštite II i III stepena s ciljem zaštite različitih prirodnih elemenata, očuvanja prirodnog sastava i cjelovitosti ekosistema, očuvanja karakterističnih obilježja pejzaža, u svrhu očuvanja ukupne geološke i biološke raznovrsnosti. Zaštićeno područje obuhvata veći dio masiva planine Trebević, te klisuraste doline Miljacke, odnosno donje tokove njenih sastavnica Paljanske i Mokranjske Miljacke.

Podsjećamo, u sklopu projekta “Misli o prirodi!” koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD),  Eko HUB Sarajevo, odnosno Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH” je u suradnji sa Speleološko-ekološkim društvom “Orlovača” radio na uređenju planinarske staze koja vodi na vrh Rudine na Trebeviću  i vidikovac “Medin pogled.” Staza je i zvanično otvorena 22. jula 2022.

Ranije je Eko HUB Sarajevo u suradnji sa SED “Orlovača“ pokrenuo inicijativu markiranja staze i zaštite jedinstvenog kamenog mosta, odnosno Prerasta a čija zaštita je sada osigurana u sklopu  Parka prirode “Trebević”! 

Prerast je kameni most koji se nalazi u kanjonu Paljanske Miljacke ispod bivše trase željezničke pruge i predstavlja stijenski luk, odnosno veoma rijetku stijensku formaciju u kojoj se luk formirao uticajem vjetra i vode.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content