Trebević

Jedino za ovu planinu se može reći da pripada gradu Sarajevu, a ne da je nadomak Sarajeva jer za svega sat i trideset minuta se možete pješice popeti iz centra grada do vrha, odakle se pruža veličanstven pogled na mnoge okolne planine i doline.

Trebević je planina u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Nalazi se jugoistočno od Sarajeva. Visoka je 1627 metara i nadovezuje se na planinu Jahrinu. Do Trebevića osim što se možete popeti pješice, možete doći i kombijem gradskog prijevoza, kao i vlastitim biciklom ili vozilom. Cesta od Vraca koja vodi preko Trebevića prema Jahorini je malo oštećena, ali je prohodna. Kada dođete do skretanja prema bob stazi, postoji jedan asfaltni krak, koji se malo dalje pretvara u puteljak, odvaja se nalijevo i nestaje između šuma. Odmah pokraj raskršća, na livadi je ruševina nekada sjajnog ugostiteljskog objekta Prvi šumar.

Trebević je nekada bio rajska planina, izletište na kojem su Sarajevu zavidjeli mnogi gradovi Europe i svijeta, predstavljajući značajan turistički i rekreativni centar, kako u ljetnom, tako i u zimskom periodu. U proteklom ratu Trebević je dosta uništen. Sa ovim izletištem grad je bio povezan žičarom dužine 1700 metara, koja sada nije u funkciji.

 

Na Trebeviću je na 1.108 metara nadmorske visine izgrađena staza za bob i sankanje gdje su održana takmičenja u ovim disciplinama na Olimpijskim igrama 1984. godine. Sarajevska bob staza bila je jedna od najstrmijih i najbržih na svijetu, ali i jedna od najsigurnijih.

 

2-16

Na 1566 metara, blizu vrha, 1975 godine izgrađen je telekomunikacijski toranj visine 60 metara i jedini je telekomunikacijski relej koji nije uništen od strane NATO avijacije 1995. godine tokom bombardovanja. Važan je telekomunikacijski čvor za Sarajevo i predajnik za nekoliko RTV stanica.

 

Trebević je prirodno stanište za više stotina vrsta drveća, grmlja, zeljastih biljaka, te čitav niz endemičnih vrsta uz koje su zasađene stogodišnje kulture Pančićeve omorike, crnog i bijelog bora, munike, molike, ariša i limbe.

2-18

Trebević je danas relativna nepoznanica kako za goste grada, tako i za mnoge Sarajlija. Međutim, zadnjih godina se ipak nešto mijenja po tom planu i postepeno se povećava broj izletnika. Šetnja Trebevićem zaista zlata vrijedi, prije svega zbog prekrasnog pogleda, ali i gustog zelenila. Trebević trebate svakako posjetiti u različitim godišnjim dobima, jer pogled nije uvijek isti. U kasnu jesen i zimu, kuće Sarajeva u kotlini se ne vide od guste magle i smoga. U proljeće i ljeto sve izgleda drugačije i moguće je vidjeti Sarajevo kao na dlanu. U zimskom periodu vrijedi doći i izbjeći sarajevski smog.

 

Vikendom i praznicima u funkciji je linija za Trebević  br.98 –  Latinska Ćuprija – Trebević. Polazak je u 9:00 i u 16:00 sati, a povratak sa Trebevića je u 10:00 i 17:00 sati.

Cijena karte  za odrasle u jednom pravcu iznosi 1,60 KM, a povratna karta 2,70 KM, dok karta za djecu u jednom pravcu košta 0,50 KM.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content