Trebinje – grad s pet zvjezdica

Najblistavije zvijezde na reveru ovoga grada su Jovan Dučić i Hercegovačka Gračanica, stoljetni platani, Trebišnjica i Park prirode Orjen, te delicije Hercegovačke kuće 

U okviru Projekta opštinskog ekološkog upravljanja (MEG2), kojeg zajednički finansiraju vlade Švicarske, Švedske, Češke Republike kao i Evropska unija, a provodi UNDP u BiH, Gradu Trebinju je 14. decembra 2023. godine dodijeljeno priznanje za uvođenje novih praksi, kojim se povećava efikasnost i efektivnost rada lokalne samouprave.

Posvećenost čelnika grada na krajnjem jugu naše zemlje održivom razvoju primjer je i inspiracija drugim lokalnim zajednicama, koje teže postizanju standarda održivosti. 

Orijentisan prema ciljevima održivog razvoja, Grad Trebinje dosljedno implementira strategije koje se usklađuju s ključnim aspektima održivosti. 

Pomno osmišljene strategije, koje su usmjerene prema ostvarivanju odvažnih vizija, predstavljaju osnov za implementaciju brojnih projekata, a nagrade koje se nižu najbolja su potvrda da održivi razvoj nije samo apstraktna vizija, već stvarnost koja se gradi kroz svakodnevne napore i posvećenost zajednice.

Ekološka održivost destinacije

“Prema Strategiji razvoja grada Trebinja 2018.-2027., Trebinje bi do 2030. godine trebalo postati najpoželjniji mali grad na zapadnom Balkanu. Uvjereni smo da zato ima sve odgovarajuće pretpostavke”, najavljuje Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, ističući da se ovako ambicioznim ciljevima prilazi strateški i posvećeno, posebno zbog toga što u svom finalu moraju ispoštovati faktor održivosti.

To znači da će se kroz sve aktivnosti primjenjivati načelo održivosti s ciljem očuvanja prirodnog okruženja i unapređenja kvaliteta života lokalnog stanovništva. Isti pristup koristit će se i kao dio pozicioniranja i podizanja turističke atraktivnosti u skladu s trendovima.

Podsticat će se ekološka održivost destinacije, kao i održivost mikro, malih i srednjih preduzetnika, koji se bave turističkom djelatnošću i poljoprivredom, ili djelatnostima čiji finalni proizvod obogaćuje turističku ponudu Grada Trebinja. 

Trebinje mjesto za sve generacije - Na najvećem svjetskom sajmu turizma i putovanja ITB Berlin promotivni video Trebinje – mjesto za sve generacije, u produkciji Turističke organizacije Trebinja, osvojio je prvo mjesto u okviru takmičenja The Golden City Gate 2023

Rad na projektima

Srbija kroz donatorska sredstva, Švedska, Švicarska, Njemačka, Češka, Mađarska, Bugarska i Slovačka, zemlje su koje su prepoznale razvojne i turističke potencijale Trebinja i aktivno se uključile u projekte koji su dio Strategije razvoja turizma 2020.-2030. godine ove opštine.

“Brojne projekte smo pokrenuli uz pomoć međunarodnih donatora, koji su prepoznali potencijal našeg grada. Značajna sredstva na raspolaganje stavili su nam Evropska unija kroz IPA programe prekogranične saradnje s Crnom Gorom, USAID, GIZ, UNDP, Caritas Švicarske i njemačka organizacija ASB, čime su podržani projekti iz različitih oblasti – od razvoja preduzetništva, kulture i obrazovanja, preko turizma, ekologije i zaštite životne sredine do projekata koji se odnose na unapređenje položaja marginalizovanih grupa i ljudskih prava”, riječi su Dražena Boškovića, zamjenika gradonačelnika Trebinja.

Prioritet je podizanje konkurentnosti destinacije Trebinje u odnosu na regionalnu ponudu, ali uz pretpostavku poštovanja principa održivosti, posebno u segmentu ponude aktivnog odmora.

A kako bi se ojačala veza između poljoprivrede i turizma u ruralnim područjima sa značajnim potencijalom, Skupština grada Trebinje donijela je Strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnih područja za period od 2023. do 2027. 

Strateški ciljevi su usmjereni ka razvoju i proširenju poljoprivredne proizvodnje na porodičnim gazdinstvima, održivom upravljanju prirodnim resurisma i unapređenju kvaliteta života u ruralnim područjima. Kao ključne grane za daljini razvoj prepoznati su maslinarstvo, vinogradarstvo, te uzgoj i prerada smokve. 

Sistemskom pristupu održivom razvoju Trebinja doprinose Turistička organizacija grada Trebinja, Agrarni fond, Razvojna agencija, Područna privredna komora, ustanove kulture Kulturni centar, Muzej Hercegovine, mnoga udruženja među kojima se ističu Planinarsko društvo “Vučji zub”, Sportsko društvo “Leotar”, brojna kulturno-umjetnička društva, obrazovne ustanove, te privredni subjekti iz različitih oblasti.

Nagrade za Trebinje

Dio Strategije razvoja turizma 2020.-2030. je i strateški marketinški plan s jasno posloženim ciljevima, kao i kanalima i alatima koji će do željenog cilja dovesti. 

Izuzetno je značajno poštivanje načela održivog razvoja u svakom segmentu i kontrolisanog uticaja na okolinu uz zaštitu autohtone arhitekture, koja je u ovom gradu pravo blago. 

Grad već ima fantastične osnove da u svojim naumima uspije i postane prepoznatljiv i izvan granica naše zemlje, jer o nekim sjajnim nagradama koje u njega dolaze pišu i svjetski mediji.

Značajno priznanje, koje jača turističku privlačnost Trebinja i razvija lokalnu privredu, nagrada je kulturne rute Vijeća Evrope Iter Vitis. Nagrada za 2022. godinu dodijeljena je Gradu Trebinju za najbolju održivu destinaciju i manastiru Tvrdošu za najbolju praksu, koja unapređuje kulturno-historijsku baštinu i vino.

U tekućoj godini, na najvećem svjetskom sajmu turizma i putovanja ITB Berlin promotivni video Trebinje – mjesto za sve generacije, u produkciji Turističke organizacije Trebinja, osvojio je prvo mjesto u okviru takmičenja The Golden City Gate 2023

“Nakon osvajanja prvog mjesta na međunarodnom takmičenju Green Destinations Award – Top 100 priča održivih turističkih destinacija na ITB-u u Berlinu, Trebinje i Hercegovačka kuća, te lokalni poljoprivredni proizvođači dobili su značajno priznanje i ohrabrenje za daljnji razvoj održivog turizma”, pojašnjava Bojan Vučurević, načelnik Odjeljenja za turizam, zaštitu životne sredine i preduzetništvo.

Hercegovačka kuća šarmantna je trgovina s autohtonim hercegovačkim proizvodima, njih više od hiljadu – voćem i povrćem koje raste u ovom kraju, brojnim kulinarskim delicijama, kao i proizvodima za ljepotu i zdravlje napravljenim od prirodnih sastojaka. Smještena je u samom centru grada i u nju mogu donijeti i ponuditi na prodaju svoje proizvode svi Trebinjci, koji inače svoju robu nude i na lokalnim pijacama. 

 Stvaranje snažnog brenda Herzeg House i podizanje njegove prepoznatljivosti izuzetno je važan faktor održivog razvoja i održivog turizma Trebinja. No, Hercegovačkoj kući, kao važnoj kockici trebinjskog mozaika, potrebno bi bilo pružiti dodatnu podršku kako bi se razvila u istinski i prepoznatljiv zaštitni znak Trebinja.

Odredište aktivnog turizma

Park prirode Orjen još je jedan rijedak dragi kamen u turističkoj ponudi Trebinja. Ovo zaštićeno područje, odnosno, priča o njemu, uvrštena je 2022. među 100 najboljih priča održivog razvoja, na takmičenju Green Destinations – Top 100 Stories. 

Parkom prirode Orjen i Bijela Gora proglašeni su, ne samo s ciljem zaštite okoliša, već i postizanja ravnoteže između očuvanja životne sredine i lokalnog ekonomskog rasta kroz potrošnju resursa i stvaranje novih poslova.

U neposrednoj blizini Parka prirode Orjen nalaze se četiri važna grada u tri države – Dubrovnik, Herceg Novi, Kotor i Trebinje, u kojima se broj turističkih noćenja mjeri milionima, što govori o velikom potencijalu razvoja turizma. Centralno mjesto za razvoj turizma u parku je lokalitet Ubla, smješten na oko hiljadu metara nadmorske visine i okružen borovom šumom. Na području parka nalazi se 80 kilometara označenih planinarskih staza kao i brojnih sadržaja pogodnih za marketinšku komunikaciju destinacije.

Stazom kojom je nekada prolazio Ćiro, ljubitelji aktivnog turizma mogu se zaputiti pješke, ili biciklom, iz Trebinja prema Jazini, te obrnuto. Biciklističko-pješačke staze uspostavljene su u okviru projekta ReTRail, finansiranog iz sredstava Evropske unije i Vlade Njemačke, kroz program EU4BusinessRecovery

Jedan od glavnih ciljeva, koji se planira postići ciljanim marketingom, jeste pozicionirati Trebinje kao jednu od vodećih destinacija aktivnog turizma u našoj zemlji, što bi se trebalo ostvariti usklađivanjem već postojećih turističkih resursa s predloženim mjerama za poticanje razvoja aktivnog turizma.

Snažan motivacioni faktor za privlačenje mladih ljudi u Trebinje trebao bi biti zadovoljavajući omjer kvaliteta i cijene određenih aktivnosti i boravka, te održivost destinacije. 

Grad Trebinje već sada je dio voza kojeg ka odličnoj budućnosti i turističkoj prepoznatljivosti vuče jaka lokomotiva sačinjena od odličnih potencijala, vrhunskih stručnjaka i velike želje da se na željenu destinaciju stigne. 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content