Tri načina da uštedite novac kada ste na odmoru

Ne postoji ništa gore nego kada odete na putvanje i potrošite više novca nego ste planirali, pa se vratite kući praznih džepova, a za taj odmor ste mukotrpno radili i štedjeli cijele godine.

Ako vam ovo zvuči poznato ili tek želite da otputujete negdje pročitajte nekoliko savjeta kako da spriječite finansijsku katastrofu.

Foto: Pixabay – DariuszSankowski

Prilagodite se djetetu

Ono što želimo reći je da vaše dijete u dobi starosti od tri godine sigurno neće znati razliku između hotela sa pet i tri zvjezdice. Oni neće znati cijeniti ljepotu najboljih svjetskih plaža iako nikada ranije niste tu bili. Oni neće moći probati ukusnu hranu koja je u ponudi, jer će većina toga kao kod sve djece te uzrasti završiti u kosi ili na podu. Naravno bilo bi lijepo posjetiti neko zanimljivo mjesto, ali vaša djeca će biti najsretnija ako mogu biti na mjestu gdje će im cijeli dan biti ispunjen raznim aktivnostima u kojima će uživati. Ukoliko odgađate svoj odmor, jer ne možete sebi da priuštite hotel sa pet zvjezdica zaboravite na to i odaberite neku lijepu i jeftinu destinaciju sa all inclusive uslugom gdje će uživati cijela porodica.

Izbjegavajte skupe restorane

Postoji uvjerenje da su u zemljama inostranstva najbolji restorani oni koji se nalaze u  najprometnijem dijelu grada. To je uglavnom i istina, ali razmislite o tome da turistička mjesta imaju restorane koji su uvijek zauzeti, ali i skupi. Ukoliko se nalazite u nekom turističkom mjestu u inostranstvu na glavnim i najprometnijim ulicama i trgovima hrana u restoranima je mnogo skuplja nego hrana u restoranu koji je udaljen samo nekoliko ulica dalje, sakrivena od blještavila svjetla. Dakle, kada tražite neko mjesto za jesti ili popiti piće otiđite na neko mjesto koje nije u centru grada. Ukoliko niste sigurni, pitajte nekog od lokalnih stanovnika ili osoblja u hotelu da vam preporuče neko jeftinije mjesto sa ukusnom hranom. Ti restorani često nude ukusniju hranu od poznatih restorana po razumnim cijenama.

Čuvajte se skrivenih troškova

Vrlo često se desi da ljudi potroše mnogo više novca, jer ne gledaju na sitnice. Na primjer negdje je napojnica obavezna, jer ukoliko je ne date može vam se desiti da se konobar ili konobarica naljute i da ne žele da vas posluže. To znači da ćete u restoranu patiti 15-20% više. Također u trgovinama se zna desiti da vam je cijena koja stoji na polici bez poreza, a porez vam se obračunava na kasi. Radije se raspitajte o dodatnim troškovima, nego da platite cijenu za koju niste znali. Također, kada su izleti u pitanju uvijek se morate raspitati da li plaćate sve u sklopu izleta ili ćete imati nekih dodatnih troškova, jer vam se možete desiti da nešto platite dvostruko više, nego ste planirali.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content