Tri značajne godišnjice Bošnjačkog instituta u 2021. godini

Predstavnici Bošnjačkog instituta u Sarajevu prezentirali su aktivnosti i rezultate rada u ovoj godini te planove za 2021. godinu, povodom višegodišnjeg uspješnog rada u afirmaciji i promociji bosanskohercegovačke kulture, umjetnosti i nauke.

Foto: Bošnjački institut

Direktor Bošnjačkog instituta Faris Gavrankapetanović naveo je na konferenciji za medije da je tokom ove godine zbog situacije prouzrokovane koronavirisom došlo do umanjenja intenziteta rada i Bošnjačkog instituta u odnosu na ranije godine. No, od polovine septembra ponovo počinje otvaranje te institucije prema javnosti, kroz izložbe i druge aktivnosti.

Gavrankapetanović je istakao da se naredne godine obilježavaju tri značajna datuma. Riječ je o 100 godina od rođenja Adila Zulfikarpašića, 20 godina postojanja Bošnjačkog instituta u Sarajevu odnosno 33 godine od njegovog fomiranja u Cirihu te 80 godine od Muslimanske rezolucije 1941. kada su muslimani potpisima u bh. gradovima tražili zaštitu svojih sugrađana Srba, Jevreja i ostalih koji su bili progonjeni od ustaške vlasti. Rezolucije su između ostalih izdate u Sarajevu, Prijedoru, Mostaru, Banjoj Luci, Bijeljini i Tuzli.

Voditeljica bibliotečke, arhivske i muzejske djelatnosti Bošnjačkog instituta Narcisa Puljek-Bubrić istakla je da je Institut bez obzira na epidemijsku situaciju uspio realizirati neke značajne projekte.

“U ovoj smo godini uspjeli realizovati kapitalni projekat Monografiju Behudina Selmanovića Selmana koja je rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada”,kazala je.

Također je objavljen i zbornik radova posvećen Selmanoviću sa održanog skupa 2015. godine.

Kad je riječ o aktivnosti Arhiva i biblioteke, intezivno radi na vodiču kroz Arhiv Bošnjačkog instituta koji će biti promoviran početkom naredne godione.

Na press konferenciji su predstavljene i ovogodišnje dobitnice godišnje stipendije “Adil Zulfikarpašić”, Amela Balić i Elma Hušić, studentice Islamskog pedagoškog Fakulteta Univerziteta u Bihaću.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content