Tufahije

    Tufahije

    Sastojci:

    Za 5 tufahija:

     

    • 5 jabuka (delišes),
    • 500 g šećera ,
    • 0,5 I vode,
    • 1 kesica vanilin šećera ,
    • 0,25 I skorupa ili slatkog kajmaka,
    • 150g šećera ,
    • 100 g oraha,
    • 50 g badema i limunova kora.
    • Ako nema skorupa, onda uzeti povlaku (vrhnje).

    Priprema: 

    Za tufahije su najbolje jabuke delišes (zlatni) koje se kuhanjem neće raspasti. Za tufahije mogu se uzeti i druge vrste jabuka, ali takve koje će prilikom kuhanja ostati cijele.

     

    Pola litre vode, 500 g šećera i kesicu vanilin šećera sastaviti u posudu i prokuhati, jabuke tanko oguliti i izbušiti rupu kroz sredinu i staviti u posudu sa vodom i šećerom i kuhati 8 minuta.

    okrećite ih dok se kuhaju. Jabuke nesmiju biti prekuhane jer kad ih izvadite na tanjir i dok se ohlade one će još malo nadoci i biti mekanije.

    Zatim jabuke puniti ranije pripremljenim filom od mljevenih oraha, badema, slatkog kajmaka i šećera .

    Masa se pripremi tako da se sastave mljeveni orasi , bademi i slatki kajmak i izmiješaju.
    Prilikom serviranja punjene jabuke ukrasiti ostatkom slatkog kajmaka i trešnjom ili džemom.

    Serviraju se hladne.