Turističko-rekreativni centar Balkana

  Turističko-rekreativni centar Balkana

  Turističko-rekreativni centar Balkana udaljen je 4 km od Mrkonjić Grada, odnosno 58 km od Banja Luke i smješten je na planini Lisini, uz magistralni put Jajce-Mrkonjić Grad-Bihać.

  balkana-jezero

  Riječ je o izuzetno atraktivnom izletištu koje se sastoji od 2 vještačka jezera, nekoliko bungalova, restorana i mjesta za kupanje.

  Ambijent je relaksirajući zahvaljujući samoj planini Listini, koja je pogodna za šetnju i planinarenje, dok su jezera omeđena pašnjacima i gustim hrastovim i četinarskim šumama. Jezera su izgrađena 70-tih godina XX vijeka, a napajaju se iz planinskih potoka Cjepalo i Skakavac, kao i izvora ispod Velikog jezera.

  O postanku jezera sačuvano je nekoliko legendi. Prema predanju tu su bila dva snažna i duboka izvora-bunara, puna ribe. Pošto se riba na turskom kaže baluk, izvori su nazvani “Balukhana” (stanište riba). Vremenom je ime promjenjeno u Balkana.

  Balkana je prepoznatljiva i po manifestaciji Dani kosidbe, koja se ovdje održava tradicionalno unazad 20-ak godina. Ova kosačka smotra je izvrstan način očuvanja tradicije i običaja Mrkonjićkog kraja  jer se ovdje vještina kovanja generacijama prenosila s koljena na koljeno.

  Foto: Furaj.ba

  Foto: Furaj.ba

  U julu i avgustu temperatura vode u Malom jezeru dostiže 20°, pa je tada pogodna za kupanje. Sa druge strane, tokom zime se njegova površina često zaledi pa je moguće upražnjavanje i zimskih sportova. Turistička infrastruktura Balkane je namjenjena ljetnoj i zimskoj rekreaciji i odmoru. Tokom čitave godine ovo mjesto posjećuje veliki broj domaćih i inostranih turista. Pored jezera nalaze se tereni za košarku, mali fudbal, rukomet, odbojku na pjesku, parking, uređena i obilježena mjesta za roštilj i kampovanje, trim staza i dr.

  Foto: Amir Bašimamović – Jesen na Balkani

   

  Pripremila Elvira Leka, Furaj.ba