Jezero Balkana

Jezero Balkana udaljeno je 4 km od Mrkonjić Grada, odnosno 58 km od Banja Luke i smješten je na planini Lisini, uz magistralni put Jajce-Mrkonjić Grad-Bihać.

 

Foto: Furaj.ba

Riječ je o izuzetno atraktivnom izletištu koje se sastoji od 2 vještačka jezera, nekoliko bungalova, restorana i mjesta za kupanje.

Ambijent je relaksirajući zahvaljujući samoj planini Listini, koja je pogodna za šetnju i planinarenje, dok su jezera omeđena pašnjacima i gustim hrastovim i četinarskim šumama. Jezera su izgrađena 70-tih godina XX vijeka, a napajaju se iz planinskih potoka Cjepalo i Skakavac, kao i izvora ispod Velikog jezera.

Foto: Vanja-Stokic-Foto-baza

O postanku jezera sačuvano je nekoliko legendi. Prema predanju tu su bila dva snažna i duboka izvora-bunara, puna ribe. Pošto se riba na turskom kaže baluk, izvori su nazvani “Balukhana” (stanište riba). Vremenom je ime promjenjeno u Balkana.

Foto: Furaj.ba

Balkana je prepoznatljiva i po manifestaciji Dani kosidbe, koja se ovdje održava tradicionalno unazad 20-ak godina. Ova kosačka smotra je izvrstan način očuvanja tradicije i običaja Mrkonjićkog kraja  jer se ovdje vještina kovanja generacijama prenosila s koljena na koljeno.

Foto: Furaj.ba

U julu i avgustu temperatura vode u Malom jezeru dostiže 20°, pa je tada pogodna za kupanje. Sa druge strane, tokom zime se njegova površina često zaledi pa je moguće upražnjavanje i zimskih sportova. Turistička infrastruktura Balkane je namjenjena ljetnoj i zimskoj rekreaciji i odmoru. Tokom čitave godine ovo mjesto posjećuje veliki broj domaćih i inostranih turista. Pored jezera nalaze se tereni za košarku, mali fudbal, rukomet, odbojku na pjesku, parking, uređena i obilježena mjesta za roštilj i kampovanje, trim staza i dr.

 

Pripremila Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content