Turska baklava

Prvu jufku pospite smjesom badema, oraha i lješnjaka, namotajte je na oklagiju, pa onda uzmite drugi list jufke, namažite puterom pa namotajte i nju na oklagiju preko prve jufke. Ruku stavite na jedan kraj namotane jufke a sa drugom skupite jufku sa suprotnog kraja oklagije, tako da se namežura. Sa oklagije svucite jufku u tepsiju, i tako dok ne potrošite jufke i ne popunite tepsiju.

Foto: Furaj.ba

SASTOJCI:

jufke za baklavu 250 g
lješnjak, prženi 250 g
bademi, prženi 250 g
orah, sirovi 200 g
šećer, kristal 1000 g
maslac, slani 50 g
ulje suncokretovo

SASTOJCI ZA AGDU

šećer, kristal 1200 g
voda 1 l
vanilin šećer 30 g

 

PRIPREMA

Sameljite pržene lješnjake, orahe i bademe. Pomiješajte ih i dodajte im šećer. Puter otopite pa u njega dodajte malo ulja.

Prvu jufku pospite smjesom badema, oraha i lješnjaka, namotajte je na oklagiju, pa onda uzmite drugi list jufke, namažite puterom pa namotajte i nju na oklagiju preko prve jufke. Ruku stavite na jedan kraj namotane jufke a sa drugom skupite jufku sa suprotnog kraja oklagije, tako da se namežura. Sa oklagije svucite jufku u tepsiju, i tako dok ne potrošite jufke i ne popunite tepsiju.

Namažite baklavu puterom i pecite 50 minuta na 180° C dok nedobije finu boju.

AGDA

Za agdu izmiješajte šećer i vodu pa stavite kuhati. Kad provri, smanjite temperaturu i kuhajte još 15 minuta. Maknite s vatre i dodajte vanilin šećer pa ostavite da se malo hladi.

Vruće i pečene baklave narežite na manje komade i zalijte agdom (toplu baklavu zalit toplom agdom).

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content