Turska baklava

    Turska baklava

    Prvu jufku pospite smjesom badema, oraha i lješnjaka, namotajte je na oklagiju, pa onda uzmite drugi list jufke, namažite puterom pa namotajte i nju na oklagiju preko prve jufke. Ruku stavite na jedan kraj namotane jufke a sa drugom skupite jufku sa suprotnog kraja oklagije, tako da se namežura. Sa oklagije svucite jufku u tepsiju, i tako dok ne potrošite jufke i ne popunite tepsiju.

    SASTOJCI:

    jufke za baklavu 250 g
    lješnjak, prženi 250 g
    bademi, prženi 250 g
    orah, sirovi 200 g
    šećer, kristal 1000 g
    maslac, slani 50 g
    ulje suncokretovo

    SASTOJCI ZA AGDU

    šećer, kristal 1200 g
    voda 1 l
    vanilin šećer 30 g



    PRIPREMA

    Sameljite pržene lješnjake, orahe i bademe. Pomiješajte ih i dodajte im šećer. Puter otopite pa u njega dodajte malo ulja.

    Prvu jufku pospite smjesom badema, oraha i lješnjaka, namotajte je na oklagiju, pa onda uzmite drugi list jufke, namažite puterom pa namotajte i nju na oklagiju preko prve jufke. Ruku stavite na jedan kraj namotane jufke a sa drugom skupite jufku sa suprotnog kraja oklagije, tako da se namežura. Sa oklagije svucite jufku u tepsiju, i tako dok ne potrošite jufke i ne popunite tepsiju.

    Namažite baklavu puterom i pecite 50 minuta na 180° C dok nedobije finu boju.

    AGDA

    Za agdu izmiješajte šećer i vodu pa stavite kuhati. Kad provri, smanjite temperaturu i kuhajte još 15 minuta. Maknite s vatre i dodajte vanilin šećer pa ostavite da se malo hladi.

    Vruće i pečene baklave narežite na manje komade i zalijte agdom (toplu baklavu zalit toplom agdom).