Turska započela potpunu vakcinaciju zaposlenih u turizmu

  Turska započela potpunu vakcinaciju zaposlenih u turizmu

  Turska je započela potpunu vakcinaciju zaposlenih u turizmu u saradnji sa Ministarstvom kulture i turizma, Ministarstvom zdravlja i Agencijom za promociju i razvoj turizma Turske (TGA).

  Foto: Furaj.ba

  Program vakcinacije će obuhvatiti zaposlenike aviokompanija, aerodroma, smještajnih kapaciteta, turističkih agencija, kao i profesionalne vodiče. Vakcinacija cijelog turističkog osoblja bit će završena prije početka ljetne sezone 2021. godine. U okviru „Programa certificiranja sigurnog turizma“, program vakcinacije ima za cilj dobrodošlicu međunarodnim putnicima za predstojeću ljetnu sezonu i osigurati zdravlje i sigurnost zaposlenih u turizmu.

  Od pokretanja programa certificiranja sigurnog turizma u junu 2020. Turska slijedi stroge zdravstvene i sigurnosne smjernice i poduzimanje svih potrebnih koraka kako bi se osiguralo zdravlje i sigurnost. Prije otvaranja sezone, Ministarstvo kulture i turizma započelo je rad na uključivanju zaposlenih u turističkom sektoru u sam program vakcinacije kako bi osigurali da turističke usluge  u zemlji ostanu aktuelne tokom cijele godine. Program vakcinacije se pažljivo provodi u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja. Program vakcinacije zaposlenih u turizmu započet je u skladu sa prioritetima i u okviru ‘Programa certificiranja sigurnog turizma’.

  Kao dio kontinuiranih napora u borbi protiv COVID-19 i daljnjem jačanju položaja jedne od najsigurnijih svjetskih destinacija, Turska nastavlja ulagati u ‘Program certifikacije sigurnog turizma’, što je jedan od prvih i najuspješnijih primjera u svijetu na ovom polju. Država ima veliko iskustvo i učinila je obaveznim ovaj program za smještajne objekte sa 30 ili više soba. Do sada je certificirano više od 8.000 objekata.

  Kako zemlja očekuje oporavak u obliku slova V u turističkim putovanjima, turistički radnici imaju prioritet za vakcinaciju. Turska poduzima sve aktivnosti kako bi osigurala da to i dalje bude zdrava i sigurna turistička destinacija 2021. godine i bit će jedan od najboljih izbora kao sigurna opcija putovanja za međunarodne putnike.


  Putovanje u Tursku u vrijeme pandemije