Turski čaj

Bili u Turskoj ili ne, sigurno ste primjetili da Turci piju velike količine čaja. Kao da se više ne naručuje kafa, nego samo čaj, služen u specifičnim, malim, staklenim  šoljicama.

Danas je čaj za Turke ne samo omiljeno piće, već i ritual. Posve je normalno da vas čajem posluže u prodavnici u kojoj kupujete ili razgledate, u čekaonici, a da ne govorimo u gostima gdje se uvijek ima gotov, pripremljen čaj. Čaj se priprema pomoću samovara ili čajnika. Kada se listići čaja preliju vrelom vodom ostavljaju se da odstoje desetak minuta, a zatim se čaj razblažuje i sipa u karakreristične staklene šoljice oblika lale. Turski čaj je verzija crnog čaja, veoma jakog i intenzivnog ukusa, pa ako ga probate prvi put možda vam se učini prejakim, ali nešto kasnije I vi ćete se zaljubii u ovaj napitak tamno crvene boje.

Ukoliko nemate pravog čajnika, a ljubitelj ste turskog čaja trebat će vam dvije posude, jedna veća i jedna manja, koja dobro pristaje u ovu veću. Velika mora biti od metala, a mala može biti ili od metala ili od keramike. Prvo u veliki lončić stavite vodu i sve stavite na vatru. Potom na veliki lončić stavite mali u koji ćete staviti crni čaj. Stavite po jednu malu kašikicu po osobi. Dobro je da gornji lončić ima poklopac.

Nakon što voda u donjem lončiću zakipi, prelijte je u lončić s čajem. Izmjerite jednu šoljicu po osobi. Sve vratite kako je i bilo, dakle mali lončić na veliki, neka se lagano kuha oko 15 minuta. Kad se sav čaj slegnuo na dno lončića, znači da je spreman za serviranje i sve što još trebate uraditi jeste procijediti ga i pošećeriti po želji.

Osim u Turskoj, ovaj čaj možete kupiti i u lokalnim turskim radnjima, primjerice takvih ima na sarajevskoj Baščaršiji, a cijena kilograma je oko 15KM.

Afiyet olsun 🙂

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content