Tuzla dobila vidikovac s prekrasnim pogledom na grad

Na tuzlanskom uzvišenju Kicelj na kojem se nalazi arheološko nalazište sada se nalazi novi vidikovac s panoramskim pogledom na grad.

 

Tuzla iz zraka; Foto: Fahrudin Kreštalica

Turistička zajednica Tuzle je na vidikovcu uredila plato, vegetaciju i pristupne staze, te postavila klupe za odmor, a do vidikovca vode putokazi, te je na njemu postavljena i tabla koja označava arheološki lokalitet ranosrednjevjekovne nekropole.

Tako žele upoznati sve posjetioce sa tim da Kicelj predstavlja nekropolu u tipičnim srednjovjekovnim grobljima na redove, a čija je orijentacija u pravcu sjever – jug.

Ovo arheološko nalazište se nalazi na nadmorskoj visini od 303 metra, te su na njemu djelatnici Muzeja istočne Bosne 2006. i 2007. godine vršili arheološka iskopavanja gdje su uz skelete pronađeni pokretni arheološki materijali u vidu grobnih priloga, kao što su bronzane naušnice različitih tipova, kopče, toke te prsten pečatnjak, a koji se danas čuvaju u ovom muzeju.

Na osnovu pronađenih grobnih priloga i načina sahranjivanja, historijski okvir u kojem je datirana nekropola na Kicelju veže se za period od devetog do 12. stoljeća.

Uz nekropolu, sa zapadne strane lokaliteta Kicelj, otkrivena je I poluzeunica sa ostacima zemljane peći za taljenje.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content