Tvrđava hercega Stjepana u Ljubuškom zasjala u novom ruhu

Tvrđava hercega Stjepana Kosače, ali i cijelo područje starog grada Ljubuški, doživjeli su potpunu transformaciju.

 
Foto: Heritage Revived

Kroz projekt HeritageREVIVED u Ljubuškom su provedena arheološka istraživanja i konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi središnje Herceguše, branič kule i dijela obrambenih bedema.

Ukupna vrijednost navedenih istraživanja i radova je gotovo 400 hiljada eura. Riječ je o najvećoj investiciji u obnovu i prezentaciju Starog grada do sada. Investitor je Grad Ljubuški, partner na projektu koji se provodi kroz INTERREG IPA Program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020 i finansira se ERDF i IPA II fondovima Evropske unije.

Jezgra kompleksa Starog grada, smještenog ponad današnjeg Ljubuškog, ima oblik nepravilnog višekutnika. Pretpostavlja se da je najstariji dio, središnja kula, sagrađen u 14. ili 15. stoljeću. Po hercegu Stjepanu Vukčiću Kosači kula se naziva Herceguša, ali pitanje njenog graditelja ostaje sporno. Uz Stari grad Ljubuški vezana je legenda o ratu oca i sina zbog iste žene. Grad je pao u osmanske ruke nešto prije 1477. i imao je obrambenu ulogu do 1835. godine. Kako se radi o jedinom utvrđenom srednjovjekovnom gradu na desnoj obali Neretve, proglašen je nacionalnim spomenikom kulture.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content