U avionu sa bebom

Suprotno uvjerenjima naših starijih ukućana, bebe ukoliko su zdrave, mogu putovati avionom već od osmog dana života. Stoga, ne dopustite da vam let avionom sa bebom ili malim djetetom bude prepreka do destinacije koju želite posjetiti. Ali, naravno,da se putovanje ne bi pretvorilo u noćnu moru potrebno je dobro se pripremiti i upoznati sa pravilima.

aerodrom istanbul

Foto: Furaj.ba

Priprema, pozor, ne skačite kroz prozor!

 

Nakon što ste spakovali sve potrebno za vašu bebu u kofere odvojite stvari za barem dva dana i prepakujte u ručnu torbu (carry on) koju ćete ponjeti u avion. Tako, ako vam se slučajno kofer izgubi ili dođe koji dan kasnije nećete doživjeti nervni slom.

Prije odlaska na put posjetite pedijatra vašeg potomka. Sa bolesnim djetetom, čak ako se radi samo o prehladi ne bi trebali ići na put avionom, osim ako nije prijeka potreba. Zatražite u vašoj zdravstvenoj instituciji da vam izdaju međunarodni zdravstveni karton. To je prepis vakcinacija vaše bebe i eventualnih oboljenja koja je imala. Ova usluga se naplaćuje 10 KM, ali u slućaju da vam se beba razboli na putu doktoru u bilo kojoj zemlji će ovaj papir jako koristiti.

Najveći problem beba i aviona, pored pritiska u ušima, je suh i ustajao zrak. Kada dođete kod pedijatra posavjetujte se sa njim/njom o uzimanju kapi za nos.  Nemojte uzimati one kapi za nos koje se djeci daju kod prehlada, već samo neškodljivu morsku vodu u spreju ili kapaljci. Tokom leta možete bebi ukapati kap ili dvije i tako se osigurati da ne dođe do začepljenja nosa koji može voditi prehladi.

Pripremite pasoš za vaše dijete, a ukoliko idete u državu gdje su potrebne vize, ne zaboravite da je i vašoj bebi potrebna jedna.

 

Na aerodromu…

 Brzo ćete uvidjeti da samo letenje sa bebom ne mora nužno biti težak posao, ali sa druge strane aerodromi mogu biti prava noćna mora. Zato, ukoliko je moguće pokušajte birati direktne letove,bez presjedanja. Manje aerodroma- manje stresa za vas i vaše dijete.

Ukoliko dojite pobrinite se da ponesete neku maramu ili šal koja će vam omogućiti dozu intimnosti kada vaša beba bude gladna. Marama ili šal su zgodni čak i ukoliko ne dojite jer ako vrijeme spavanja vaše bebe bude u doba dok čekate na let, možete staviti bebu u naručje, a zatim maramu zabaciti preko ramena praveći na taj način mali šator iznad bebine glave koji joj može pomoći da se lakše umiri i zaspi.

 

Prilikom prijavljivanja na let napomenite osoblje da imate dječija kolica. Oni će vam dati posebnu etiketu koja vam omogućava da kolica ostanu sa vama sve do ukrcaja. Kolica se ne računaju kao lična prtljaga tako da vam je dozvoljeno ponjeti i svoju torbu. Pri ulazu u avion kolica sklopite i predajte stjuardesi.Prema pravilu porodice sa djecom imaju pravo prvensta pri ukrcaju. Slobodno otiđite do početka reda i tražite da vas prve ukrcaju. Tako ćete dobiti više vremena da se pripremite u avionu za samo polijetanje.

 

Polijećemo!

Avio kompanije uglavnom ne naplaćuju kartu za djecu manju od dvije godine, ali vas to ne izuzima od plaćanja aerodromskih taksi koje mogu iznositi od 120 do 460 eura. Prije putovanja raspitajte se kod vaše avio kompanije o kojem se iznosu radi.

S obzirom da vaše djete formalno nema kartu, to znači da nema ni sjedište u avionu i morat će sjediti vama u krilu.Stujardesa će vam prije polijetanja donijeti dodatni pojas za dijete. Kada se vi vežete prikopčajte dodatni pojas da bi se i vaše dijete moglo vezati.

Ukoliko se radi o bebi do godinu dana prilikom rezervacije mjesta napomenite službeniku da bi ste željeli mjesto sa kolijevkom. Naime, na zidu koji dijeli ekonomsku klasu od poslovne postoje držaći za kolijvke. Na nesreću broj tih mjesta je jako mali, tako da pokušajte rezervisati vaš let što ranije.

Poslušajte upute stjuardesa prije polijetanja. Ukoliko nekim nesretnim slučajem dođe do problema sa pritiskom u kabini spustit će vam se maske sa kisikom. Upamtite da je bitno da prvo stavite sebi masku da bi ste uopšte mogli pomoći svome djetetu i staviti i njemu/njoj masku.

Pritisak u ušima koji se stvara prilikom polijetanja i slijetanja je najveći uzrok plača beba u avionu. Ukoliko dojite – spašeni ste! Samo podojite svoje djete prilikom slijetanja i uzlijetanja i pritisak u ušima će se izjednačiti. Ukoliko ne dojite pripremite za svoje malene lizalo. Ako ste protivnik slatkiša, obradovat ćemo vas da u DM-ovim prodavnicama možete kupiti lizala koja ne sadrže šećer. Možete probati i sa vaticama za uši. Ukoliko ništa ne pomogne pokušajte naučiti djete da samo reguliše pritisak. Začepite mu nosić, recite da zatvori usta i „puše“ kroz uši.

Stigli ste…

…i sada vam samo preostoje da uživate.

 

Jasenka Prajlija Jaganjac, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content